ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ: Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΨΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΟΥΣΑ ΤΟΥ - Nikos Xilouris of Crete

0

  
Σαν σήμερα, στις 8 Φεβρουαρίου 1980, έφυγε στα 43 μόλις χρόνια του, ο μεγάλος πρωτολυράρης του Ψηλορείτη, που έμαθε όχι μόνον ολόκληρη την Ελλάδα, μα και την ίδια πρώτα την μεγαλόνησο να ακούει και να τραγουδάει τα παραδοσιακά της Κρήτης!



 Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε το 1936 στα ορεινά Ανώγεια Ρεθύμνου, που το 1941, στα πέντε του χρόνια, είδε να καίγονται από τους Γερμανούς κατακτητές και φεύγει ο ίδιος και οι δικοί του πάμφτωχοι πια πρόσφυγες για την κοιλάδα του Μυλοποτάμου.


 Αργότερα, στα Ηράκλειο, θα πάει στο Δημοτικό Σχολείο, αλλά μέχρι την Γ΄ τάξη, γιατί συναπάντησε εν τω μεταξύ μια πολύ μεγάλη Δασκάλα, εξόριστη ίσαμε με τώρα από όλα τα σχολειά της Ελλάδας: την κρητική λύρα, την παραδοσιακή ελληνική μουσική, το παραδοσιακό άκουσμα που ανασταίνει, ζεσταίνει, συγκινεί και θεριεύει τον Έλληνα! 

  Σκίρτησε η καρδιά του! Δέκα χρονώ παιδί και μαγεύτηκε με δαύτην. Μόνο ο Δάσκαλός του το πρόσεξε ότι εκεί το παιδί είχε κλίση και όχι στα γράμματα, όπως είναι το καθήκον όλων των Δασκάλων να βρουν το ταλέντο του μαθητή και προς τα εκεί να τον ενθαρρύνουν να βαδίσει. Έτσι και εκείνος, φώναξε τον πατέρα του Νίκου και του είπε να πάει να αγοράσει μια λύρα στο κοπέλι του, γιατί αυτή θα ήταν το ριζικό του! Κι όπως είπε ο κυρ Δάσκαλος έπραξε ο κύρης του. Ξετρελαμένος ο μικρός λυράρης, αφήνει πια το σχολείο που κάποιοι δυτικοσπουδασμένοι πάντα φτιάχνουν άνοστο και φράγκικο και το ρίξε στο μεράκι της ελληνικής ψυχής, τριγυρνώντας, παίζοντας και μαθαίνοντας στα πανηγύρια της Κρήτης.


   Εκεί ανδρώθηκε και έγινε ο Ερωτόκριτος της λύρας που γοήτευσε ολάκερη την Ελλάδα! Μα και μια κοπελιά, την Ουρανία, από καλή γενιά, που οι δικοί της δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν. Την απάντησε σε έναν χορό, σε έναν καφενέ και την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Έναν χρόνο κάτω από τα παραθύρια της έπαιζε καντάδες και την συγκινούσε, χωρίς να ανταλλάξουν λέξη! Κι ύστερα σαν έτυχε να την συναντήσει κάπου, αμέσως της είπε να παντρευτούνε, να την εκλέψει. Και την έκλεψε! Και έτσι άλλαξε την ιστορία και έγινε ο Ερωτόκριτος που κλέβει την Αρετούσα του!


 Ακολούθησαν χρόνια φτώχειας, περιφρόνησης και δυσκολίας, μα η φωνή και η λύρα του άρχισαν να γίνονται αποδεκτά στην Κρήτη, όπως το μπουζούκι στην Αθήνα, ώσπου και η ίδια η πρωτεύουσα τον αναγνώρισε και του άνοιξε τις πόρτες και τη δισκογραφία, ενώ μεγάλο ρόλο έπαιξε ο Γιάννης Μαρκόπουλος, που μαζί με τον Νίκο Ξυλούρη έκαναν μοναδικά τραγούδια, όπως τα αθάνατα Ριζίτικα.

 Το 1966, στέλνεται μάλιστα σαν εκπρόσωπος της Ελλάδας σε έναν διαγωνισμό παραδοσιακής μουσικής στον Σαν Ρέμο της Ιταλίας, όπου παίζοντας το διάσημο Συρτάκι με τη λύρα του, αφήνει τους πάντες άφωνους και ανάμεσα σε δεκάδες συγκροτήματα από όλο τον κόσμο, παίρνει το πρώτο βραβείο!

 Είναι πια ο Νίκος Ξυλούρης με το όνομα! Ο μεγάλος λυράρης, που θα συγκινιότανε σαν τον άκουγε και ίδιος ο Όμηρος και ο ίδιος ο Βιτσέντζος Κορνάρος και ο ίδιος ο Διγενής Ακρίτας!











Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !