ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ - Second ship in Antikythera

0



 Και δεύτερο πλοίο υπάρχει στο περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, που εντοπίστηκε το 1900 από Έλληνες σφουγγαράδες και όπου βρέθηκε ο παλαιότερος Υπολογιστής στον κόσμο, του 150 με 100 π.Χ.! 


 Στις νεότερες έρευνες που διήρκεσαν από τις 22 Μαΐου μέχρι τις 11 Ιουνίου 2016, η επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, εντόπισαν βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη και δεύτερου πλοίου στο ναυάγιο!

 Πρόκειται για ένα μολύβδινο σωλήνα διαφορετικού διαμετρήματος από εκείνον που βρέθηκε στο πρώτο πλοίο με τον διάσημο Μηχανισμό, καθώς και για διαφορετικού τύπου καρφιά, κεραμικά, αλλά και διαφορετικών τύπων αμφορέων και λαγυνών, από του πρώτου! 


ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ


 Οι φρέσκιες υποβρύχιες έρευνες απέδωσαν επίσης και 60 περίπου νέα ευρήματα, που βρέθηκαν σε 55 μέτρα βάθος και έχουν ως εξής: 

 Ένα δεύτερο χάλκινο δόρυ με την αιχμή, σε συνέχεια του πρώτου που εντοπίστηκε το 2014, τέσσερα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει ένας καρπός αριστερού χεριού. 

 Επίσης ανακαλύφθηκε η απόληξη ενός ποδιού από ξύλινο έπιπλο με χάλκινη επένδυση, θραύσματα από γυάλινα αγγεία και άλλα από φυσητό γυαλί τύπου millefiori, αμφορείς, μία λάγυνος, μία οινοχόη και ένα χρυσό δακτυλίδι (φωτο) είναι μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα!


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΛΟΙΟΥ


 Ιδιαίτερα διαφωτιστικά είναι τα στοιχεία του ίδιου του κύριου, πρώτου πλοίου, όπως καρφιά διαφόρων τύπων, μάζα ρητίνης, φύλλα από την επιμολύβδωση του σκάφους, τυλιγμένα ή διπλωμένα μολύβδινα ελάσματα, ένας μολύβδινος σωλήνας, πιθανόν από την αντλία υδάτων (σεντίνες) του πλοίου και ένα μολύβδινο βάρος (αντίβαρο;) 100 περίπου κιλών. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν πιθανότατα και οι μάζες από σκωρίες σιδήρου, οι οποίες διατηρούν στο εσωτερικό τους το σχήμα του αντικειμένου.


ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 Η έρευνα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου, διενεργήθηκε υπό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δρ. Α. Σίμωσι. 


ΓΑΛΛΙΚΗ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

  Υπενθυμίζεται επίσης, ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα εκτίθενται στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας στο πλαίσιο της έκθεσης «ΟΛΚΑΣ  - από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής» ευρήματα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων από το ναυάγιο της γαλλικής υποναυαρχίδας “La Thérèse”, που βυθίστηκε το 1669 στον Κόλπο Δερματά κατά την άλωση του Χάνδακα από τους Τούρκους.




Ελληνικά


in English

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !