ΦΟΥΡΝΟΙ - ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑΔΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΑΥΑΓΙΩΝ - Fournoi - The Islands of dozens ancient shipwrecks - Video

0

   
Στην φυσική ομορφιά του ελληνικού βυθού, έρχονται συχνά να προστεθούν αρχαία, βυζαντινά και νεότερα ναυάγια, που αποτελούν μοναδικό ενάλιο θησαυρό για την πατρίδα μας!


  Ψαράδες, βουτηχτάδες, καραβοκύρηδες, οφείλουν να υποδεικνύουν κάθε σχετική ένδειξη στην Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, διότι και το πιο απλοϊκό εύρημα του βυθού, ίσως κρύβει μια σπουδαία ανακάλυψη, που με τη σειρά της θα πλουτίσει τις γνώσεις και την ιστορία μας, αλλά και θα φέρει νέα κύματα τουριστών, ανανεώνοντας για μια ακόμη φορά την διεθνή και τουριστική εικόνα της Ελλάδας, από την οποία και εξαρτάται η εθνική μας Οικονομία.


 40 ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ


  Κάπως έτσι έγινε και στους γραφικούς Φούρνους Ικαρίας, όπου - σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής" - δεκαπέντε άνθρωποι έδωσαν πληροφορίες, χάρη στις οποίες εντοπίστηκαν, μόνον εκεί, 40 ολόκληρα ναυάγια! Τα ναυάγια των Φούρνων! 

 Εδώ, όπου συχνά τα δίχτυα ανασύρουν "σουβενίρ" αρχαίων αμφορέων, διακοσμημένων με διάφορα είδη της καλλιτέχνιδας θάλασσας. "Σουβενίρ" όμως που πρέπει να δηλωθούν και να καταγραφούν, όπως και η ακριβή θέση από  όπου ψαρεύτηκαν.

   

ΒΟΥΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ

  Οι ψαράδες στην αρχή δίσταζαν λιγάκι να μιλήσουν, φοβούμενοι μήπως η περιοχή κηρυχθεί Ενάλιος Αρχαιολογικός Χώρος και απαγορευθεί το ψάρεμα από το οποίο ζουν. Αλλά τελευταία, νιώθοντας το ρίγος της ανακάλυψης και της αποκάλυψης, την ευθύνη διαφύλαξης της εθνικής μας κληρονομιάς και τη σπουδαιότητα των ναυαγίων για την τουριστική αξιοποίηση του τόπου, ήδη έδωσαν πολλές και ακριβείς πληροφορίες, την ώρα μάλιστα που κάθε τόσο πετούν προκλητικά πάνω από τα καΐκια και τα σπίτια τους τα διεκδικητικά τουρκικά μαχητικά, ιδίως στη συστάδα των "Ανθρωποφάγων", όπου επίσης είναι γεμάτη ναυάγια! 


ΓΙΑΤΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ "ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΟΙ"

  Ίσως αυτά τα ατέλειωτα ναυάγια να είναι η αιτία που οι νησίδες ονομάζονται "Ανθρωποφάγοι", επειδή αμέτρητα πλοία ναυάγησαν εκεί, παίρνοντας μαζί τους στο βυθό τα άτυχα πληρώματά τους...


ΕΦΟΡΙΑ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ


  Έτσι τηλεοπτικό συνεργείο και Αρχαιολόγοι της ΕΕΑ (Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων) βουτούν στα βόρεια της νήσου Άγιος Μηνάς των Φούρνων, σε ένα ελληνιστικό ναυάγιο παμπάλαιων ροδιακών αμφορέωνπακτωμένο στον πυθμένα, σε βάθος 37 μέχρι 48 μέτρων!

 Και όσο τα ευρήματα έρχονται επίσημα στο φως και καταφθάνουν στους Φούρνους ώστε να καταγραφούν, να φωτογραφηθούν και να συντηρηθούν, για να γίνει εν τέλει και κάποιο μοναδικό Μουσείο εκεί, τόσο οι συζητήσεις και οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν, για αρχαία αγάλματα του βυθού και θαλάσσιες σπηλιές γεμάτες αρχαία ναυάγια, εκεί στο αιώνιο θαλάσσιο πέρασμα των Φούρνων Κορσεών! Των νησιών των δεκάδων αρχαίων ναυαγίων!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !