IN GREECE - ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ταξίδια, νησιά, διακοπές, travel, islands, hotels inGreece

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΣΕ ΤΗΝΟ ΚΑΙ ΣΟΥΜΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - Virgin of Tinos and Soumela - IN GREECE - ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ταξίδια, νησιά, διακοπές, ζωή στην Ελλάδα

inGreece

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΣΕ ΤΗΝΟ ΚΑΙ ΣΟΥΜΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - Virgin of Tinos and Soumela


   Δεκαπενταύγουστος! Οι Έλληνες γιορτάζουν την Παναγιά τους! Την Κοίμηση της μητέρας του Χριστού, αλλά και μάνας και προστάτιδας Ελλάδας και Κύπρου! Πολιούχο της Κωνσταντινούπολης κάποτε και μάνα έπειτα των σκλαβωμένων, μα και πρωτοκαπετάνισσα της Ελευθερίας του 1821, που στην άλλη γιορτή της, στον Ευαγγελισμό, ξεσηκώθηκαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος! Υπέρμαχο Στρατηγό του 1912 -'13, μα και του 1940 - 41, που ξεκίνησαν και αυτά εκεί στην Τήνο! Στο σπίτι της! Που γιορτάζει και φέτος με λαμπρότητα την Ευαγγελίστρια, όπως και τόσες γωνιές της Ελληνοσύνης.

  Και η εορτή, μπορεί να ξεκινάει με την λύπη της Κοίμησης, μα προχωρά με την χαρά της Μετάστασης, της ανάστασης δηλαδή και μεταφοράς της θαυματουργικά στον ουρανό, πλάι στην εκτυφλωτική δόξα του Υιού της και Θεού μας, που θα ήταν αδύνατο να αφήσει την μανούλα του στον τάφο και τη φθορά! Μα την ανέβασε πάνω στα ουράνια, άφθαρτη και αεικίνητη, να μεσιτεύει και να προστρέχει για όλους εμάς, που μας αγαπά σαν παιδιά της. Άτακτα πολλές φορές, ανυπάκουα, μα και φιλότιμα πότε πότε και θερμά και παλικαρίσια κάπου κάπου, γιατί όλα λίγο πολύ έχουν ζήσει ένα θαύμα της Μάνας, προς δόξα Χριστού.

  Για τούτο και ο δεκαπενταύγουστος λέγεται στην Ελλάδα και "Πάσχα του καλοκαιριού"! Μάλιστα σε πολλά μέρη κάνουν και τον Επιτάφιο της Παναγιάς, όπου και του Υιού της το Πάσχα.

  Και όπως τότε πρώτη εκείνη πρόσεξε με την στοργική φροντίδα της, ότι τέλειωσε το κρασί στον γάμο της Κανά, παρακαλώντας τον Υιό της να επέμβει και παρότι Εκείνος δεν ήθελε ακόμη να φανερωθεί, της έκανε τελικά το χατήρι, μετατρέποντας θαυμαστά το νερό σε υπέροχο κρασί, έτσι και τώρα και πάντα, Τον παρακαλεί για όλους εμάς, μαζί και χωριστά και κατά αίτημα και παράκληση, αλλά και για την Ελλάδα και την Κύπρο μας, που τόσο την αγαπούν και την τιμούν.

  Της χρωστάμε την Λευτεριά μας, την δόξα μας και την μακροθυμία του Θεού για τις στραβοτιμονιές μας και την συχνή αμνησία, αχαριστία και λησμονιά μας.

  Μα να που έρχεται πάλι η γιορτή και οι θύμησες των θαυμάτων και οι ευγνωμοσύνες μας σε εκείνην, την πνευματική μάνα και προστάτιδα των Ελλήνων και μητέρα του παντοδύναμου μα και ταπεινού Χριστού!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ 2018
ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΤΗΝΟΥ, Κυκλάδες, Αιγαίο

ΔΕΥΤΕΡΑ 13η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 
6:30 μ.μ. Τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού & Ιεράς Παρακλήσεως στον αύλειο χώρο του Ιερού Ιδρύματος κατ’ εκκλησιαστικό τοπικό έθος. 


ΤΡΙΤΗ 14η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 
7:00 μ.μ. Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, καταθέσεις στεφάνων στο κενοτάφιο Κ/Δ "ΕΛΛΗ" από τον Αρχηγό ΓΕΝ, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμαρχο Τήνου και τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου. 

8:00 μ.μ. Τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ Δωροθέου Β΄. 

11:00 μ.μ. Τέλεση Ιεράς Παρακλήσεως. 


ΤΕΤΑΡΤΗ 15η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 
2:30 π.μ. Τέλεση Όρθρου και Θείας Λειτουργίας (αγρυπνία)

7:00 π.μ. Γενική χαρμόσυνη κωδωνοκρουσία. Παιάνιση Εωθινού από τις Φιλαρμονικές του Π.Ν. και του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. εις τας οδούς της πόλης. 

7:00 π.μ. Τέλεση Όρθρου Ιεράς Πανηγύρεως. 

8:30 π.μ. Τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ Δωροθέου Β΄. 

9:30 π.μ. Ρίψη στεφάνου στον υγρό τάφο του Κ/Δ "ΕΛΛΗ" από τον Εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως και τη Στρατιωτική ηγεσία. Τιμητικοί κανονιοβολισμοί από το "ΚΑΝΟΝΑΚΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ". 

10:30 π.μ. Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης με πλήρη εκκλησιαστική τάξη, δέηση από της εξέδρας της πλατείας Παντανάσσης και εκφώνηση του Πανηγυρικού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεο Β΄. 

12:00 μ.μ. Υποδοχή στην αίθουσα υποδοχής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου από τη Διοικούσα Επιτροπή. 

8:30 μ.μ. Παιάνιση εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης. 


ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ, Βέρμιο, Μακεδονία

ΤΡΙΤΗ 14η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 
16:00 Διανομή νηστίσιμης πατροπαράδοτης σούπας.

17:45 ΄Ελευση και υποδοχή των Ιερών Εικόνων Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

18:00 Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρχιερατικής συγχοροστασίας και ακολούθως λιτάνευση των Ιερών Εικόνων.

21:00 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ποντιακών Σωματείων. 


ΤΕΤΑΡΤΗ 15η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018 
07:00 Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.κ Παντελεημωνος.

09:45 Προσέλευση προσκεκλημένων

10:30 Επίσημη Λιτάνευση των Αγίων Εικόνων και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

11:15 Αποκαλυπτήρια προτομής αειμνήστου Υπουργού Λεωνίδα Ιασονίδη, που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη κο Γεώργιο Κικώτη.

12.30 Καλλιτεχνικές παραδοσιακές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή παραδοσιακών Σωματείων. 

Επίσης, για μια χρονιά ακόμη θα δοθούν υποτροφίες από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» σε δύο Μαθητές του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας στην μνήμη των παιδιών του Λυκείου Μακροχωρίου που έχασαν άδικα τη ζωή τους, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003.

www.ingreece.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια