ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΤΡΙΗΡΩΝ" - LAUNCHES TONIGHT THE EXHIBITION "PIRAEUS PORT OF TRIREME"

0

  Στις 19.30 την Τετάρτη 27 Μαΐου, εγκαινιάζεται η πολύ ενδιαφέρουσα Έκθεση "Πειραιάς το λιμάνι των Τριήρων" στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος , η οποία θα διαρκέσει από 28 Μαΐου 2015 έως  30 Σεπτεμβρίου 2015 και θα λειτουργεί από 9.00 - 14.00.


ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ


  Ο σύγχρονος επισκέπτης του Πειραιά δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι εκεί που σήμερα ορθώνονται οι πολυώροφες πολυκατοικίες, κάποτε ήταν ο μεγαλόπρεπος ναύσταθμος μιας ναυτικής υπερδύναμης, της αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ.

 Με φωτογραφίες, σχέδια, κείμενα και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις θα ζωντανέψει για τους επισκέπτες η ιστορία και λειτουργία των νεωρίων του αρχαίου Πειραιά, τα οποία στέγαζαν τον στόλο των περίφημων τριηρών την εποχή της ακμής της ναυτικής δύναμης

  Η έκθεση διοργανώνεται με την συνεργασία και την επιμέλεια του Δρ. Bjørn Lovén, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων, που πραγματοποίησε την δεκαετία 2002-2012 έρευνα στην ξηρά και στον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής των λιμανιών του Πειραιά, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα και υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η έρευνα είχε τον γενικό τίτλο Zea Harbour Project.


ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΗΡΗ

   Η έκθεση έχει 8 ενότητες που αφορούν την ιστορία του Πειραιά, τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και την καθοριστική σημασία της για δημιουργία της ναυτικής δύναμης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ., την ιστορία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αθηναϊκής τριήρους και φυσικά την οργάνωση, τα κτίρια και την οχύρωση των πολεμικών λιμανιών της αρχαίας πόλης.ΤΑΙΝΙΑ "ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΤΕΙΧΗ"

 Παράλληλα με την έκθεση θα προβληθεί ταινία δεκάλεπτης διάρκειας, με τίτλο "Τα Ξύλινα Τείχη", η παραγωγή της οποίας έγινε από το Zea Harbour Project με τη συνεργασία του τμήματος πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Κοπενχάγης της Δανίας, ΙΤ MEDIA.


ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ


 Οι εξαιρετικές καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις είναι σχεδιασμένες από τον αρχαιολόγο και μέλος της ομάδας του Zea Harbour Project, Γιάννη Νάκα. 


ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

 Το Σαββατοκύριακο 30 & 31 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθούν συνολικά 4 ξεναγήσεις σε ομάδες των 35 ατόμων στην περιοδική και μόνιμη έκθεση του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, διάρκειας μιάμισης ώρας.

 Τις ίδιες ημέρες θα πραγματοποιηθούν επίσης 4 ξεναγήσεις σε ομάδες των 30 ατόμων στα αρχαιολογικά ευρήματα του λιμανιού της Ζέας, διάρκειας 45 λεπτών από τον αρχαιολόγο κο Παναγιώτη Αθανασόπουλο, στέλεχος της ερευνητικής ομάδας του Zea Harbour Project.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 4 εκπαιδευτικά προγράμματα με θεματικές που διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.
Συγκεκριμένα:

 1. «Ναυπηγώντας μια τριήρη» , για παιδιά ηλικίας 8 με 12 χρόνων. Διάρκεια 1 ώρα.
Τα παιδιά γίνονται κωπηλάτες της αθηναϊκής τριήρους, μαθαίνουν την ιστορία και τα μέρη του αριστουργήματος της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής και ξεναγούνται νοερά στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις που στέγαζαν αυτά τα τόσο σημαντικά πλοία. Στο τέλος τα παιδιά με μία ζωγραφική δραστηριότητα, απελευθερώνουν την φαντασία τους, και δημιουργούν την δικιά τους τριήρη.

 2. «Ταξιδεύοντας με τα αρχαία πλοία», για παιδιά ηλικίας 5 με 7 χρόνων.
Διάρκεια 1 ώρα.
Με αφορμή τις περιπέτειες ενός αρχαίου ναύτη, του Αριστόβουλου, τα παιδιά μαθαίνουν τους δύο βασικούς τύπους των αρχαίων πλοίων, το εμπορικό και το πολεμικό, μέσα από τα ομοιώματα μιας ολκάδας και μίας αθηναϊκής τριήρους αντίστοιχα και καλούνται να ανακαλύψουν τις διαφορές και τις ομοιότητές τους. Στο τέλος το κάθε παιδί κατασκευάζει το δικό του καράβι.


ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Για συμμετοχή στις ξεναγήσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα απαραίτητη είναι η προηγούμενη τηλεφωνική κράτηση, από Τρίτη 19 Μαΐου 2015 μέχρι Παρασκευή 29 Μαΐου 2015 , και ώρες 9:00-14:00, στα τηλ. 210 4516264, 210 4516822 εκτός Κυριακής και Δευτέρας.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)