ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΙΑΠΩΝΙΑ, ΛΕΥΚΑΔΑ ΚΑΙ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ - WHAT RELATIONSHIP EXISTS BETWEEN JAPAN AND LEFKADA HALF MARATHON

0

   
Τι σχέση μπορεί να έχουν η μακρινή Ιαπωνία, η Λευκάδα και ο Ημιμαραθώνιός της;
   Η ιστορία είναι μεγάλη...


ΛΕΥΚΑΔΑ 1850

 Ξεκινά από ένα παιδί που γεννήθηκε το 1850 στην Λευκάδα, από μητέρα Ελληνίδα, την εκ Κυθήρων Ρόζα Αντωνίου Κασιμάτη και από πατέρα τον εξ Ιρλανδίας Χειρουργό Ταγματάρχη Τσαρλς Μπους Χερν 

 Το παιδί εκείνο ονομαζόταν Λευκάδιος Χερν. Μεγάλωσε έπειτα στην Ιρλανδία, έζησε τον χωρισμό των γονιών του και την εγκατάλειψη, το μεγάλο μειονέκτημα να χάσει μόνιμα την όραση του ενός ματιού στα 16 του χρόνια και να είναι καταδικασμένο να βλέπει δύσκολα με τον πολύ εξασθενημένο άλλο του οφθαλμό, την μοναξιά και τη φτώχεια έπειτα στο Σινσινάτι του Οχάιο των ΗΠΑ, όπου όμως θα καταφέρει απροσδόκητα να καθιερωθεί σαν Δημοσιογράφος και τελικά να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη πέννα της Νέας Ορλεάνης! Εκεί όπου το σπίτι του διατηρείται σήμερα ως ιστορικό αξιοθέατο της πόλης!


ΙΑΠΩΝΙΑ 1890

 Από εκεί ο Λευκάδιος Χέρν θα βρεθεί κάποια στιγμή σαν ανταποκριτής στην Ιαπωνία το 1890, όπου θα παντρευτεί την απόγονο ενός Σαμουράι, θα μείνει μόνιμα και θα λάβει το όνομα Κοϊζούμι Γιάκουμο, εξελισσόμενος στον εθνικό συγγραφέα της Ιαπωνίας, καταγράφοντας τους θρύλους και τις παραδόσεις της χώρας, κάνοντάς τες γνωστές στη Δύση μέσα από τα βιβλία του, ενώ έφτασε να γίνει και Καθηγητής Πανεπιστημίου της Ουασέντα κοντά στο Τόκιο.

 Πέθανε στην Ιαπωνία το 1904, αφήνοντας ανεξίτηλα τα ίχνη του στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, όπου τιμάται έως σήμερα η μνήμη και η προσφορά του με οκτώ Μουσεία αφιερωμένα στον Λευκάδιο, του οποίου "η πένα υπήρξε ισχυρότερη από τη ρομφαία των Ιαπώνων", όπως έγραψαν οι ίδιοι στον τάφο του...


5ος ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 Σε αυτόν τον Λευκάδιο Χέρν είναι αφιερωμένος και ο πράσινος Ημιμαραθώνιος Λευκάδας που θα γίνει φέτος για 5η χρονιά την Κυριακή 17 Μαΐου και τελεί ανελλιπώς υπό την παρουσία της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα!
Η δε Λευκάδα έχει αδελφοποιηθεί με την πόλη Σιντζούκου όπου ο Λευκάδιος πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ενώ στο όμορφο νησί μας λειτουργεί και Μουσείο προς τιμή του!


ΓΙΑΤΙ "ΠΡΑΣΙΝΟΣ";

 Γιατί όμως ο Ημιμαραθώνιος Λευκάδας λέγεται "πράσινος"; Επειδή τα 16 από τα 21 χλμ του Πράσινου Ημιμαραθωνίου πραγματοποιούνται στη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή με ιδιαίτερη οικολογική σημασία και χαρακτηρισμένη από τη συνθήκη RAMSAR ως υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας!


ΑΓΩΝΕΣ 10 & 5 ΧΛΜ.

  Ταυτόχρονα με τον ημιμαραθώνιο, διεξάγεται ο Αγώνας των 10 χλμ., αλλά και ο Λαϊκός Αγώνας Υγείας 5 χλμ, που πραγματοποιείται περιμετρικά της πόλης της Λευκάδας και στον οποίο έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος αρχάριοι δρομείς όλων των ηλικιών και πεζοπόροι. 


ΑΓΩΝΑΣ 1.000 ΜΕΤΡΩΝ

 Δεν θα μπορούσε όμως να λείπει και η συμμετοχή των μικρών αθλητών και έτσι προστέθηκε ο Αγώνας 1.000 μ. για μαθητές Δημοτικών, ώστε όλο το νησί κυριολεκτικά να τρέχει την Κυριακή 17 Μαΐου.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !