ΑΓΝΩΣΤΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - Mycenaean treasures

0

 
Συγκλονιστικά, άγνωστα βασιλικά εύρηματα του Σλήμαν από τις Μυκήνες, θα εκτεθούν για πρώτη φορά μετά από 140 χρόνια από την εύρεσή τους, από αύριο Δευτέρα 25 Ιουλίου και για δύο μόνο μήνες, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, στην αίθουσα 34!

Πρόκειται για περίτεχνο μυκηναϊκό αργυρό κρατήρα (αγγείο προσεκτικής ανάμιξης οίνου με νερό), με ανάγλυφες παραστάσεις μάχης (Κρατήρας της Μάχης) και για ένα περίτεχνο χρυσό κύπελλο που ανακαλύφθηκαν από τον ερασιτέχνη (και αξεπέραστο σε επιμονή και θέληση) Αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν, τον μοναδικό που πίστευε ως τα βάθη της καρδιάς του πως ο Όμηρος δεν έλεγε παραμύθια και ότι υπήρξαν στα αλήθεια και Τροία και Μυκήνες, τις οποίες ανέσκαψε και βρήκε πράγματι, μαζί με τους ολόχρυσους θησαυρούς τους!

   

   ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1876 - ΜΥΚΗΝΕΣ

 Ήταν Νοέμβριος του 1876, όταν μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο Ερρίκος Σλήμαν και η Ελληνίδα γυναίκα του Σοφία (το γένος Εγκαστρωμένου) ανέσκαπταν τον έναν μετά τον άλλον τους πέντε πρώτους βασιλικούς τάφους του περίφημου ταφικού Κύκλου Α των Μυκηνών.

  Και ενώ στον τάφο 5 ανακάλυψαν το περίφημο χρυσό νεκρικό προσωπείο του "Αγαμέμνονα" (οι αρχαιολόγοι λένε πως πρόκειται για 27χρονο άνδρα), στον βασιλικό τάφο 4 εντόπισαν τα περισσότερα και πλέον πολύτιμα κτερίσματα όλης της Μυκηναϊκής περιόδου (1600 – 1075 π.Χ.)!


    Ο ΚΡΑΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ

 Ειδικότερα, επρόκειτο για ταφή 18χρονου Πρίγκιπα, που ήταν Πολεμιστής και έπεσε πιθανόν σε κάποια μάχη, την οποία ίσως απεικονίζει ο αργυρός Κρατήρας που βρέθηκε στον τάφο του και μέσα του περιείχε χρυσά και αργυρά κύπελλα!
Αργυρός Κρατήρας Βασιλικού Τάφου 4 Μυκηνών (Κρατήρας της Μάχης)

  Ο άγνωστος νεαρός Πρίγκιπας του τάφου 4  φαίνεται πως ήταν πολύ δημοφιλής και αγαπητός και είχε λάβει επίσης ως ταφικά δώρα πολλά μακρά ξίφη, χρυσελεφάντινα μικροτεχνήματα, καθώς και ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά χρυσά και αργυρά κύπελλα του κρητομυκηναϊκού κόσμου!


ΤΑ ΑΡΓΥΡΑ ΕΛΑΣΜΑΤΑ

 Ο Σλήμαν παρατήρησε μεταξύ άλλων ευρημάτων του τάφου αυτού και ορισμένα αργυρά ελάσματα σε κακή κατάσταση, που έφερε στην Αθήνα και αριθμήθηκαν με τους αρ. ευρετηρίου 605-607. Κανείς όμως τότε δεν τους έδωσε σημασία και έμειναν οριστικά στις αποθήκες.


  
Τη δεκαετία του 1960 ο Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Χρήστος Καρούζος εμπιστεύθηκε στην αρχαιολόγο Αγνή Ξενάκη-Σακελλαρίου να μελετήσει εκ νέου τα ευρήματα του ταφικού Κύκλου Α που ήσαν στις αποθήκες. Εκείνη τότε εντόπισε την τεράστια σημασία των ελασμάτων με αρ. ευρ. 605-607 και με τη βοήθεια των εξαιρετικών συντηρητών του Μουσείου και ενός καλλιτέχνη, ανέστησε το μεγαλύτερο αργυρό αντικείμενο της Μυκηναϊκής αρχαιότητας: τον αργυρό κρατήρα του πολέμου!

 Και λέγεται του "Πολέμου" ή της "Μάχης", επειδή επάνω του ο Κρατήρας έχει ανάγλυφες παραστάσεις Μάχης και Πολέμου, όπως φάνηκε από το ταίριασμα των ελασμάτων!


  Το 1974 η Αγνή Ξενάκη - Σακελλαρίου δημοσίευσε την αποκατάσταση του αγγείου σε διεθνές αρχαιολογικό περιοδικό. Ωστόσο, το αγγείο, λόγω της κακής κατάστασης διατήρησής του δεν εκτέθηκε ποτέ και παρέμεινε στις αποθήκες και τώρα θα εκτεθεί για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 3.500 χρόνια στα μάτια μας!


ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ

  Η μεγάλη ανάγλυφη ζώνη στο κύριο σώμα του κρατήρα παρουσιάζει δύο ομάδες αντιμέτωπων πολεμιστών, που τους διακρίνει το διαφορετικό είδος των ασπίδων τους.Τέσσερις πολεμιστές με οκτώσχημες (8) ασπίδες από τη μία μεριά, εναντίον τεσσάρων με πυργοειδείς ασπίδες από την άλλη, και ενός μαχητή, που έχει πέσει ηρωικά στο έδαφος, ανάμεσα στους αντιμαχόμενους. 


 Το 2003 ανακαλύφθηκε στα Αρχεία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου το περίφημο «χειρόγραφο του Παναγή Σταματάκη», του Έλληνα αρχαιολόγου που συμμετείχε στις ανασκαφές των Σλήμαν και κατέγραφε κάθε ώρα και στιγμή και με λεπτομέρεια, κάθε εύρημα και τον τόπο της εύρεσής του, την ώρα που ερχόταν στο φως. Κάτι που δεν είχε φροντίσει να κάνει ο Ερρίκος Σλήμαν, στερώντας μας τη γνώση των ταφικών συνόλων (δηλαδή, σε ποιον νεκρό ανήκε τι). Έτσι, σήμερα είμαστε σε θέση να αποδώσουμε τον μεγάλο κρατήρα στην ταφή του πρίγκιπα και να γνωρίζουμε ότι μέσα του είχαν τοποθετηθεί ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά χρυσά και αργυρά κύπελλα, συνιστώντας το εύρημα, το πρώτο συμποσιακό σύνολο του ελληνόφωνου κόσμου των πρώτων αριστοκρατών. Σαν να επρόκειτο δηλαδή, για τις ταφικές προσφορές των ίδιων των συμπολεμιστών του Πρίγκιπα. Μια ερμηνεία γοητευτική, αλλά όχι βεβαίως τεκμηριωμένη.


      ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΥΠΕΛΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ

Ένα από τα χρυσά μυκηναϊκά κύπελλα που περιείχε ο Κρατήρας της Μάχης

  Το παραπάνω περίτεχνο χρυσό κύπελλο, είναι ένα από αυτά που περιείχε ο Κρατήρας της Μάχης και θα εκτίθεται έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο!

 Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η τέχνη του κολονάτου χρυσού αυτού ποτηριού, με τις διπλές απόμακρες χειρολαβές, ώστε να μην ζεσταίνεται το κρασί από τη θερμότητα των χεριώνΜια ακόμη ελληνική εφεύρεση σχεδόν 3.500 χρόνια πριν!

  Αυτά τα εκπληκτικά ευρήματα των αρχαίων Μυκηνών, πρέπει να εκτεθούν σε μόνιμη βάση στον χώρο εύρεσής τους, δηλαδή στις ίδιες τις πολύχρυσες Μυκήνες!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !