Μια ξεχωριστής γεύσης παραδοσιακή ελληνική συνταγή, από το βιβλίο "Μαγειρική του Αγίου Όρους" του μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού, για χταποδάκι κρασάτο:
ΥΛΙΚΑ
- 1 χταπόδι 1,5 έως 2 κιλά
- 4 – 5 κρεμμύδια ξερά
- 5 – 6 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κιλό κόκκινο κρασί
- 4 – 5 φύλλα δάφνης
- μαύρο πιπέρι σε σπόρους
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 1,5 κουταλιά της σούπας πελτές
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι μας καλά – καλά και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό, γιατί θα βγάλει και το δικό του ζουμί, ανακατεύοντάς το συχνά.
Αφού βράσει, κόβουμε το κάθε πλοκάμι του σε δύο ή τρία κομμάτια.
Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα πλένουμε.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε καλά σε σιγανή φωτιά με το λάδι μας, ώσπου να ροδίσουν αρκετά. Κατόπιν προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα, το κομμένο χταπόδι, το κρασί, τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι.
Προσθέτουμε τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό.
Επιπλέον ρίχνουμε στον ταβά μας το μισό ζωμό, στον οποίο έβρασε το χταπόδι μας.
Σιγοβράζουμε το χταπόδι σκεπασμένο επί μία ώρα περίπου και θα έχουμε ένα νόστιμο φαγητό που θα μοσχοβολάει και θα έχει χυλώσει το ζουμί του.