Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ - The Byzantine Tower in New Fokea Halkidiki

0

  
Η γραφική περιοχή της σημερινής Νέας Φώκαιας Χαλκιδικής, παραχωρήθηκε το 1.407 μ.Χ. στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους, από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιωάννη Παλαιολόγο. Τότε, όπως ήταν αγιορείτικη συνήθεια και για λόγους ασφαλείας από επιδρομές πειρατών και αλλοφύλων, χτίστηκε και ο πανέμορφος βυζαντινός πύργος που δεσπόζει στο χωριό.


 Ο πύργος της Ν. Φώκαιας έχει διαστάσεις βάσης 7 επί 7 μέτρα και ύψος 17 μέτρα, στέκεται ακόμη πεισματικά όρθιος παρά τους αιώνες εγκατάλειψής του, ακρίτας και βιγλάτορας σε όλο τον Τορωναίο Κόλπο!



ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ

 Για την πολύ καλή του θέση άλλωστε, εγκατέστησε εκεί το στρατηγείο του το 1821, ο Αρχηγός της Επανάστασης στη Μακεδονία Εμμανουήλ Παπάς.



Ο ΠΕΤΡΙΝΟΣ ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 

 Δίπλα στον πύργο βρίσκεται και ο πέτρινος Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων χτισμένος το 1868, που ανοίγει και εορτάζει κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.



ΣΠΗΛΑΙΟ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΑΓΙΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

  Εδώ στη Νέα Φώκαια επίσης υπάρχει και ένα πολύ όμορφο σπήλαιο,  με υπόγειο, λαξευτό διάδρομο 20 μέτρων, που οδηγεί στο μυστικό Αγίασμα του Αποστόλου Παύλου! Ο Άγιος λέγεται πως κατέφυγε εκεί κυνηγημένος, κατηχώντας και βαπτίζοντας στο εξής τους πρώτους Χριστιανούς της περιοχής.






Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !