ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ, ΤΑ "ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" - Greek Easter in Patmos

0


 Βιώστε με μοναδικό και κατανυκτικό τρόπο το Πάσχα, τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού στην Πάτμο
, το ευλαβικό νησί της Αποκάλυψης, το επιλεγόμενο και "Ιεροσόλυμα του Αιγαίου", λόγω της μεγάλης θρησκευτικής παράδοσης και ιστορίας του, όπως της παμπάλαιης, δημόσιας αναπαράστασης της τελετής του Νιπτήρος, δηλαδή του πλυσίματος των ποδιών των μαθητών (Αποστόλων) από τον ίδιο τον Κύριο προ του Μυστικού Δείπνου, που γίνεται με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια στα Ιεροσόλυμα και την Πάτμο!



ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ - ΝΙΠΤΗΡΑΣ


 Συγκεκριμένα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης πραγματοποιείται στη Χώρα Πάτμου και σύμφωνα με τις βυζαντινές παραδόσεις, η τελετή του Νιπτήρος, κατά την οποία ο Ηγούμενος της περίφημης καστροτειχισμένης Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, εις ενθύμιση και μίμηση Χριστού, ραντίζει-πλένει συμβολικά τα πόδια δώδεκα μοναχών του Μοναστηριού, παρακολουθούμενος από πλήθος κόσμου που καταφθάνει εδώ από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού!

 Στη συνέχεια ξεκινά η πορεία όλων προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς την μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες.



ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ


 Το πρωινό της Μεγάλη Παρασκευής, οι πιστοί ανηφορίζουν στο Μοναστήρι για την τελετή της Αποκαθήλωσης, όπου μέσα σε μια πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα αναπαριστάται το κατέβασμα του σώματος του εσταυρωμένου Χριστού από τον Σταυρό, το τύλιγμά του σε καθαρά σινδόνη και η μεταφορά του πλέον με μορφή χρυσοκέντητης εικόνας προς τον Τάφο, τον Επιτάφιο, που είναι στολισμένος με τέχνη, χάρη και συνάμα με το μεγαλείο της απλότητας όλων εκείνων των υπέροχων λουλουδιών του Δημιουργού, που ενώ είναι η Ζωή, μπήκε για χάρη μας εν Τάφω!

 Είναι ώρες που σε αλλάζουν ολόκληρο, σε κάνουν να νιώθεις αληθινός άνθρωπος, μπροστά στην ασύλληπτη ταπείνωση του Θεανθρώπου και να υποκλίνεσαι με δάκρυα στην Αγάπη Του και τη Θυσία Του, καθώς ηχεί θλιμμένα και πένθιμα το καμπαναριό του πελώριου Καστρομονάστηρου της Πάτμου, που στέκει άγρυπνος λες, βυζαντινός φρουρός ολάκερου του Αιγαίου!



ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ

 Πολύ κατανυκτική και ξεχωριστή είναι και η περιφορά των Επιταφίων του νησιού, μέσα από τα στολισμένα, με κάθε είδους άνθη, στενά, πέτρινα δρομάκια, που ραίνονται με ανθόνερο το οποίο έχουν ετοιμάσει οι νοικοκυρές της Πάτμου, ενώ τα άρρητα νοήματα των Εγκωμίων δονούν και συγκλονίζουν ψυχές και "γενεές πάσες"!

Συγκλονιστική εικόνα από το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου με την εμφάνιση του Χριστού στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και την παράδοση της Αποκάλυψης, ο βράχος της οροφής σκίστηκε στα τρία (Τριαδικότητα) - Εδώ θα ζήσετε μερικές από τις πιο κατανυκτικές Ακολουθίες της ζωής σας


Οι Επιτάφιοι με τα φαναράκια και τα κεριά τους, μέσα στο ανοιξιάτικο βραδάκι του Απρίλη που σιγοδροσίζει η ανάσα της θάλασσας, θα συναντηθούν τελικά στις πλατείες της Χώρας και της Σκάλας, για να δώσουν μυστικά, μέσα από την θλίψη του θανάτου, την κρυφή υπόσχεση μιας βέβαιης ελπίδας που έρχεται την επομένη...

 Όλη βέβαια την Μεγάλη Εβδομάδα απαγορεύεται ρητά η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους κρέατος στο νησί, αλλά την Μεγάλη Παρασκευή δεν καταλύεται πια ούτε λάδι. Θλίψη και πένθος παντού για την θυσία του Θεανθρώπου, που σταυρώθηκε τόσο σκληρά, τόσο άκαρδα, τόσο προδοτικά, τόσο άνανδρα και κυρίως τόσο άδικα, με μεγάλα απάνθρωπα καρφιά, για να πλύνει με το αίμα Του τις δικές μας αμαρτίες...

"Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, 
και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, 
συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην.

Μεγαλύνομέν σε, Ιησού Βασιλεύ, 
και τιμώμεν την ταφήν και τα πάθη σου, 
δι ών έσωσας ημάς εκ της φθοράς.

Η ζωή πώς θνήσκεις; 
πώς και τάφω οικείς; 
του θανάτου το βασίλειον λύεις δε 
και του Άδου τους νεκρούς εξανιστάς"...



ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ - ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όλα πια όμως αλλάζουν. Ο κόσμος ετοιμάζεται γιορτινά και ανυπομονεί ανηφορίζοντας τα λιθόστρωτα προς το Κάστρο, με λαμπάδες που μοσχοβολούν μελισσοκέρι, για να λάβει Άγιο Φως "εκ του ανεσπέρου Φωτός" και να ζήσει την ανεπανάληπτη, τη μεγάλη, την πιο χαρμόσυνη στιγμή του χρόνου και του κόσμου: την Ανάσταση του Κυρίου! Και να Κοινωνήσει κατόπιν τον ίδιο τον Χριστό, κατά την Αναστάσιμη μεταμεσονύχτια Θεία Λειτουργία που ακολουθεί το "Χριστός Ανέστη εκ νεκρών", τόσο στο Καστρομονάστηρο, όσο και παντού!

 Γιατί τίποτα δεν τελειώνει. Τίποτα δεν χάνεται. Από την στιγμή που ο Άδης δέχθηκε τον Κύριο των πάντων, οι ψυχές όλων των κεκοιμημένων από Αδάμ και επομένως και όλοι οι αρχαίοι μας πρόγονοι Τον είδαν, Τον θαύμασαν και συγκλονίστηκαν, καθώς ο αληθινός Θεός έγινε και Άνθρωπος και καταδέχτηκε να σταυρωθεί, να θανατωθεί δηλαδή μαρτυρικά από τα δημιουργήματά Του και έτσι να μιλήσει και να δώσει ελπίδα ακόμη και στους ίδιους τους νεκρούς του Άδη και να τσακίσει κυριολεκτικά στη συνέχεια με την Ανάστασή του, τις ίδιες τις απαραβίαστες ως τότε πύλες του Θανάτου!

 Γι΄ αυτό για εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς θάνατος πια δεν υπάρχει. Μόνον κοίμηση. Προσωρινή κι αυτή, επειδή έρχεται η γενική Ανάσταση!





ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

 Ανήμερα της ευλογημένης Κυριακής του Πάσχα, μην χάσετε τον αναστάσιμο Εσπερινό της Αγάπης στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε πολλές γλώσσες, ενώ ο Ηγούμενος μοιράζει στο τέλος ως ευλογία κόκκινα αβγά στους πιστούς!

 Το απόγευμα του Πάσχα πάλι, κατηφορίστε στην πλατεία της Σκάλας όπου ο Δήμος και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού περιμένουν να σας προσφέρουν ένα πλούσιο τραπέζι με ντόπια πασχαλιάτικα εδέσματα, κόκκινα αυγά, πατινιώτικες τυρόπιττες, κρασί, γλυκά και ένα εντυπωσιακό θέαμα με τοπικούς χορούς όπως τον "Σιανό", με αρχοντικές πατμιακές φορεσιές!




ΛΑΜΠΡΟΤΡΙΤΗ

 Την Λαμπροτρίτη, οι άγιες εικόνες των ενοριών της Πάτμου μεταφέρονται στα σπίτια για να λάβουν και αυτά ευλογία και προστασία μέσα στη μεγάλη χαρά της Ανάστασης!

 Ειδικά τα Ιερά εικονίσματα της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου περιφέρονται ως την πλατεία της Αγίας Λε(σ)βιάς στη Χώρα, όπου ο Ηγούμενος τελεί Αγιασμό και προσκυνούνται τα ιερά λείψανα.





"ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ"

 Στην Πάτμο, με τα δεκάδες μοναστήρια και ησυχαστήρια, χαίρεται κανείς όσο πουθενά την ευλάβεια και την ευσέβεια των κατοίκων, από τον πρώτο ως τον τελευταίο, από τον μικρότερο ως τον μεγαλύτερο, αφού μέσα στους αιώνες κουβαλά επάξια την βαριά κληρονομιά της Αποκάλυψης. Την Αποκάλυψη δηλαδή του Χριστού προς τον αγαπημένο μαθητή του, τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, που έγινε εδώ, στο ομώνυμο Σπήλαιο της Πάτμου και αφορά όλα τα συγκλονιστικά γεγονότα που θα συμβούν στην ανθρωπότητα ως τον ερχομό του βδελυρού Αντιχρίστου και του μιερού Σφραγίσματός του και την εξολόθρευσή του τελικά από τον Παντοδύναμο Κύριο, που θα αναστήσει τότε, κατά την ένδοξη Δευτέρα εν μέσω του ουρανού Παρουσία του, όλους τους κεκοιμημένους πατέρες, αδελφούς και προγόνους μας, όλων των καιρών και όλης της ιστορίας της ανθρωπότητας!

 Αλλά στην ευσεβή Πάτμο, τη λεγόμενη και "Ιεροσόλυμα του Αιγαίου", οφείλουμε διπλή ευγνωμοσύνη εμείς οι Έλληνες. Όχι μόνο για την Πρόνοια του Θεού και την Αποκάλυψή Του περί των επερχομένων, που μας προφυλάσσει έτσι από πολλά δεινά και πλάνες, αλλά και γιατί από εδώ κατάγεται ένας από τους πρωτεργάτες της Ελευθερίας μας, ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ο συνιδρυτής της "Φιλικής Εταιρείας", η οποία συστήθηκε μυστικά, ανήμερα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου 1814 στην Οδησσό. 

  Σαν βγεις λοιπόν στον πηγαιμό για την Πάτμο, πολλά θα ιδείς, θα νιώσεις και θα κερδίσεις. Γι΄ αυτό μην αργείς. Εδώ έχει γραφεί εξ Αποκαλύψεως όλη η Ιστορία του Κόσμου, έως συντελείας. Γι΄ αυτό ίσως μόνο εδώ και τα Ιεροσόλυμα, περιμένει ο κόσμος με τόση λαχτάρα και ανακούφιση την Ανάσταση του Χριστού μας! Γιατί είναι Νίκη, Λύτρωση και Σωτηρία! Παλιγγενεσία και Πέρασμα (Πάσχα) στην ατέλειωτη Χαρά της Αιωνιότητας!


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !