ΙΚΑΡΟΣ - ΤΑ ΦΗΜΙΣΜΕΝΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ - ICAROS - the famus ceramics of Rhodes

0


 Το 1928 στα κατεχόμενα Δωδεκάνησα, οι Ιταλοί δημιούργησαν την εταιρία κεραμικής "ICARO" (Industria Ceramiche Artistiche Rodio Orientali) με σκοπό την αντιγραφή των περίφημων κεραμικών της Νίκαιας (16ου αι. μ.Χ.), τα οποία αφθονούσαν στα αρχοντικά της Λήνδου, τόσο που όλοι νόμιζαν πως ήταν ροδιακά.


ΑΠΟ ΤΟ ICARO ΣΤΟΝ ΙΚΑΡΟ

   Με την απελευθέρωση και ένωση των νησιών με την μάνα Ελλάδα, η εταιρεία πωλείται στον Ρόδιο επιχειρηματία Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντή, που της δίνει ελληνικό πια άρωμα και την μετονομάζει σε "ΙΚΑΡΟΣ".

Στο εργαστήριο του Ίκαρου με ομορφιά και τέχνη

   Ακολουθεί μια περίοδος μεγάλης ανάπτυξης (1950-1970), με τον ροδίτη ΙΚΑΡΟ να εξελίσσεται στο δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο κεραμικής της Ελλάδας, ενώ τα πρώτα κρουαζιερόπλοια τουριστών δίνουν νέες προοπτικές, αλλά εντείνουν και τον ανταγωνισμό. Εξ΄ άλλου, σε έναν κόσμο που έτρεχε ολοταχώς μακριά από την αρχοντιά και την καλαισθησία, η ποιότητα, η χειροποίητη τέχνη, το ακριβό και το ωραίο, απαιτούσαν πολύ επιμονή και αγώνα, που υπήρχαν βέβαια εκεί και ανθούσαν, ώσπου το τέλος του θρυλικού εργοστασίου κεραμικής φτάνει απροσδόκητα το 1988, μετά τον ξαφνικό θάνατο του Χατζηκωνσταντή... Ο ΙΚΑΡΟΣ, το καμάρι της Ρόδου, κλείνει...


ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ

Η Ελένη Κουτούνη το 1950 χρωματίζοντας τα αριστουργήματα του Ίκαρου

  Η ιστορία του ΙΚΑΡΟΥ  όμως δεν ξεχάστηκε. Είναι τόσο συνυφασμένη με το νησί, που ολόκληρες γενιές και οικογένειες εργάστηκαν εκεί, φτιάχνοντας μοναδικά σερβίτσια, πιάτα, βάζα, κανάτες, αγαλματίδια, πραγματικά αριστουργήματα!

 Όλοι αγάπησαν τον ΙΚΑΡΟ και μυστικά εύχονται να ζωντανέψει κάποτε ξανά το όραμά του Χατζηκωνσταντή, μιας και ο κόσμος τώρα, αφού βρήκε κενό και θλίψη στο υλιστικό και ανούσιο άλμα του, ξαναγυρίζει σιγά σιγά στα αυθεντικά, τα γνήσια, τα άξια, τα παλαιά, τα ωραία...



ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ "ΙΚΑΡΟΣ"

 Μια τέτοια συγκινητική στιγμή ήρθε το 2018, όταν ζωντάνεψε πάλι εκεί στη Ρόδο όλη η ομορφιά των κεραμικών των Ικάρου, σε μια μοναδική έκθεση του συλλέκτη Γιάννου Ιωαννίδη στο Παλάτι των Ιπποτών, που μπορείτε να την επισκεφθείτε πια μόνο ψηφιακά και τριασδιάστατα και να ξεναγηθείτε με την ησυχία σας, σε μια μοναδική αίσθηση και περιβάλλον:


ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ - RHODOS HOTELS



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !