Ο ΚΡΥΦΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΣΚΑΤΖΟΥΡΑ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ, ΚΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΠΑΠΠΟΥΣ, ΓΙΟΥΡΑ, ΠΙΠΕΡΙ, ΨΑΘΟΥΡΑ - THE PARADISE OF SKANTZOURA, PERISTERA, KYRA PANAGIA, PAPPOUS, GIOURA, PIPERI, RSATHOURA ISLANDS

0


 Ελάτε να ανακαλύψουμε μερικές από τις πιο σπάνιες και άγνωστες, αλλά παραδεισένιες κυριολεκτικά ομορφιές της Ελλάδας, φωλιασμένες μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου των Βορείων Σποράδων! Με χάρτη, φωτογραφίες, βίντεο...




ΣΚΑΝΤΖΟΥΡΑ - Η ερειπωμένη Ευαγγελίστρια


Με συντροφιά τα δελφίνια σαλπάρουμε από Αλόννησο, περνώντας από τις δύο νησίδες Αδελφοί και πλέοντας ανατολικά φτάνουμε στα Σκάντζουρα, τα αρχαία Σκάνδιρα, όπου θα ανάψουμε ευλαβικά τα καντήλια στο ερειπωμένο Μοναστήρι και την Εκκλησιά της Ευαγγελίστριας,


το οποίο ταπεινά, μυστικά, και αδιαμαρτύρητα, ανάμεσα σε θαμνοκυπάρισσα και κέδρους, ανάμεσα σε πέτρες και απέραντο γαλάζιο, αναζητά μια αδελφότητα με πίστη και μεράκι να το αναλάβει και να το αναστήσει, να το κάνει να χαμογελάσει και πάλι μαζί με τον ουρανό, αλλά και με τις γειτονικές του νησίδες Λαγοφυτονήσια (Κασίδης, Λαχανού και Πολεμικά) όπως και τις νησίδες Στρογγυλό, Πράσο, Σκαντήλι και  Κόρακα που το φρουρούν και το περιβάλλουν!



ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ - Το λιμάνι του Αυτοκράτορα


  Τραβώντας βορειότερα, φτάνουμε στο νησί που έχει σχήμα περιστεριού με φτερούγες και γι' αυτό ονομάζεται Περιστέρα. Εδώ βρίσκεται ο απάνεμος Βασιλικός όρμος, όπου άραξε τους πολεμικούς Δρόμωνες ο ευσεβής και ένδοξος Νικηφόρος Φωκάς, ένας από τους πλέον κορυφαίους Στρατηγούς της παγκόσμιας ιστορίας, που κατάφερε το αδύνατο, να απελευθερώσει δηλαδή την Κρήτη από τους Σαρακηνούς Ισλαμιστές και έγινε μετέπειτα Αυτοκράτοράς μας στην Κωνσταντινούπολη!

Το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας
  Κάπου εκεί, στον αμμώδη βυθό της Περιστέρας, στα 30 μέτρα βάθος, βρίσκεται το μεγαλύτερο πλοίο της αρχαίας Αθήνας και γενικά της κλασσικής εποχής που έχει βρεθεί ποτέ, μια φορτηγίδα που μετέφερε την ασύλληπτη ποσότητα των 4.000 αμφορέων! 




ΚΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑ - Το Αγιορείτικο καντήλι των Β. Σποράδων



  Πιο πάνω, στην Κυρά Παναγιά όλα αλλάζουν ξαφνικά. Όλα εδώ είναι νοικοκυρεμένα και περιποιημένα, αφού το νησί κατοικείται από τους ευλαβείς και φιλότιμους μοναχούς της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο να φροντίζουν και να διακονούν εδώ το περίφημο Μοναστήρι της Μεγάλης Παναγιάς!


  Οι αγιορείτικες ρίζες του νησιού είναι πανάρχαιες, από το 993 μ.Χ., από τον καιρό δηλαδή του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, του ιδρυτή της Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Όρους, κτήτορα της Μεγίστης Λαύρας, προσωπικού φίλου και πνευματικού του ίδιου του Νικηφόρου Φωκά!

  Η Κυρα Παναγιά είναι λοιπόν ένα πραγματικά αγιορείτικο καντήλι στην καρδιά του Αιγαίου, που πλημμυρίζει με δέος και ομορφιά τις καρδιές των εκατοντάδων προσκυνητών που ανηφορίζουν κάθε τόσο το μονοπάτι της Μονής, τυλιγμένης στα αμπελάκια και τα πρασινογάλαζα νερά της θάλασσας!



ΓΙΟΥΡΑ - Το Νησί των Κυκλώπων

Η σπηλιά όπου πιθανά ο Οδυσσέας τύφλωσε τον Κύκλωπα Πολύφημο

  Αμέσως πιο βόρεια και αφού περάσουμε τη συστάδα των νησίδων Γραμμέζα, Κουμπί και Παππού με την ερειπωμένη Εκκλησία της Παναγιάς, συναντούμε τα Γιούρα ή Γεροντία, ένα απόκρημνο νησί, με το ψηλότερο σημείο του να φτάνει τα 570 μ..


  Εκεί πάνω στέκεται και η μεγάλη βράχινη αψίδα γνωστή ως «Μάτι του Κύκλωπα» και πιο πέρα το ομώνυμο σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλμαγμίτες, όπου βρέθηκαν οστά υπερδίμετρων ανθρώπων, από τα οποία εικάζεται ότι τα Γιούρα ήταν το Νησί των Κυκλώπων στο οποίο είχε φτάσει ο Οδυσσέας!


Κατοικημένο από τα γενοφάσκια μας
  Οι ανασκαφές στα Γιούρα μαρτυρούν την παλαιότερη ανθρώπινη εγκατάσταση στο Αιγαίο, ίσως της 9ης χιλιετίας π.Χ., ενώ φανερά είναι τα εργαλεία από οψιανό της Μήλου, τα αγκίστρια από οστά ζώων, αλλά και τα κομψοτεχνήματα της κεραμικής με υφαντικά μοτίβα της 6η χιλιετία π.Χ.


Η Ελληνική Πρωτογραφή των Γιούρων
  Η μεγάλη όμως έκπληξη των Γιούρων είναι η εύρεση επιγραφής του 5.000 - 4.500 π.Χ., με εγχάρακτα σύμβολα που είναι σχεδόν πανόμοια με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου μας!

  Η Πινακίδα των Γιούρων ή της Γιούρας όπως συνήθως λέγεται, είναι εγχάρακτη πάνω σε όστρακο κεραμεικού αγγείου και ανακαλύφθηκε το 1992 από τον Καθηγητή Αδαμάντιο Σαμψών του Πανεπιστημίου Αιγαίου! Μοιάζει δε με την Πινακίδα του Δισπηλιού της Καστοριάς, του 5.500 π.Χ.

  Οι επιστήμονές μας πάντως γενικά διστάζουν να μιλήσουν για γράμματα και γραφή, λόγω της θεωρίας του "Φοινικικού Αλφαβήτου", αλλά τουλάχιστον στην άγνωστη στους περισσότερους "Πινακίδα της Γιούρας", σύμβολα όπως το Α, το Υ, το Δ φαίνονται ολοκάθαρα...



ΠΙΠΕΡΙ - Το νησί της φώκιας Μονάχους- Μονάχους


  Ανατολικά της Γιούρας είναι η νήσος Πιπέρι, στεφανωμένη από πανέμορφα πεύκα και τριγυρισμένη από απρόσιτα βράχια με δεκάδες θαλάσσιες σπηλιές, αποτελεί το κατεξοχήν νησί-καταφύγιο της μεσογειακής φώκιας Μονάχους - μονάχους, όπου ζει με τη ησυχία της, προστατευμένη από την Ελλάδα, σε αυτό τον επίγειο παράδεισο που περιηγούμαστε.


Με σκουφάκι μοναχού...
 Η φώκια Μονάχους - μονάχους, που ονομάστηκε έτσι επειδή το κεφάλι της μοιάζει με καλογερικό σκούφο μοναχού, φτάνει σε μήκος τα 2 - 3 μέτρα, σε βάρος τα 250 περίπου κιλά και ζει περίπου 35 με 40 χρόνια. Θεωρείται το πιο απειλούμενο είδος στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος και πιο καλά προστατευόμενος πληθυσμός της ζει πια μόνο εδώ, στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου στην Ελλάδα.


ΨΑΘΟΥΡΑ - Η βυθισμένη Χρυσή πολιτεία του Ιάσονα



Στη μύτη της Γιούρας, στέκεται μπροστάρης των Βορείων Σποράδων η χαμηλή ηφαιστειογενής Ψαθούρα, που προειδοποιεί τα πλοία να κρατηθούν μακριά από τις ομορφιές αλλά και τους βράχους της με τον περίφημο φάρο της που χτίστηκε το 1895 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους του Αιγαίου.



Μανδράκι
 Η Ψαθούρα διαθέτει μια παραδεισένια ακρογιαλιά στο Μανδράκι, στην αμμουδιά του οποίου φυτρώνουν κατάλευκα κρινάκια, ενώ κάτω από την επιφάνεια των νερών της  βρίσκεται βυθισμένη μια αρχαία πολιτεία, που λέγεται πως ήταν η Χρυσή, με λιμάνι που άραξε η Αργώ και ο Ιάσονας στην πορεία για το Χρυσόμαλλο Δέρας, και είχε καταστράφηκε περί το 1.350 π.Χ. με την έκρηξη του ηφαιστείου.

Βίντεο στα Ελληνικά

Video in English




Χάρτης Νησιών και Νησίδων Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου
Σκάντζουρα , Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Πιπέρι, Ψαθούρα




Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !