ΦΥΤΕΨΤΕ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ - Πώς να δημιουργήσετε φυσική αντιπυρική ζώνη - Plant non-flammable plants and trees

0

 

 Οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στην χώρα μας, στα πλαίσια της δεινής κλιματικής αλλαγής, ας γίνουν αιτία να αντιμετωπίσουμε την φύση με φύση. Να οργανώσουμε μία φυσική αντιπυρική ζώνη στους κήπους, τις αυλές, τα σπίτια μας.

  Γιατί ναι, υπάρχουν αντιπυρικά, μη εύφλεκτα φυτά και δέντρα, που δεν αρπάζουν φωτιά εύκολα, όπως π.χ. τα πεύκα που όσο όμορφα είναι, τόσο εύκολα καίγονται με τις ξερές πεσμένες πευκοβελόνες και τα κουκουνάρια.

 Σε κάθε περίπτωση όμως που έχετε πεύκα, το μεγάλο μυστικό είναι να μην υπάρχουν κάτω πευκοβελόνες και να μην εφάπτεται με άλλα δέντρα, οπότε μπορείτε να κάνετε αραίωση ασφαλείας, έχοντας υπόψη ότι με τον αέρα οι φλόγες μπορεί να φτάσουν σε απόσταση ακόμη και πενταπλάσια και παραπάνω του ύψους του δέντρου, ανάλογα με την ένταση του ανέμου. Έτσι πρέπει να αραιωθούν τουλάχιστον σε μήκος διπλάσιο της σκιάς τους, περιμετρικά. Αυτό δεν σημαίνει όμως αναγκαστικό κόψιμο δέντρων, που είναι ζωή και οξυγόνο, αλλά μπορεί να σημαίνει κλάδεμα όλων των δέντρων, ώστε να αραιώσουν από ψηλά.


  ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

 Ξεκινώντας από τα δέντρα που μπορούν να δημιουργήσουν μια φυσική αντιπυρική προστασία, οι ειδικοί προτείνουν την αγέρωχη καρυδιά, την δαμασκηνιά, την χαρουπιά, την φλαμουριά, την κουτσουπιά, την οξιά, την αγριοκαστανιά (ιπποκαστανιά), την φουντουκιά, τον πλάτανο, την ψευδοακακία, την φτελιά, την λεύκα, ακόμη και το κλασσικό ελληνικό κυπαρίσσι, αντί π.χ. πεύκων. Το σοφό θα ήταν να φυτεύετε πάντα καρποφόρα.

  Πριν τα φυτέψετε, προσέξτε την πορεία του ήλιου και σκεφτείτε που θέλετε να στοχεύει η σκιά τους σαν μεγαλώσουν. Επίσης, όπως είπαμε, μην τα φυτεύετε πολύ πυκνά, γιατί θα μεγαλώσουν κάποτε και πρέπει να μεγαλώσουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

 Για αντιπυρικά φυτά και θάμνους φυτέψτε τριανταφυλλιές, πασχαλιές, γαρυφαλλάκια, μαόνια, ροδόδεντρα, βερόνικες, φραγκοσυκιές και φυσικά τα λαχανικά σας.

 Στα δε δρομάκια χρησιμοποιήστε όχι ξύλα, αλλά πέτρες, όπως ασπρόπετρες θαλάσσης, σχιστόλιθους ή απλό χαλίκι.

IN GREECE  -  ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !