ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΣΕ ΤΗΝΟ, ΠΑΡΟ ΚΑΙ ΣΟΥΜΕΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - Virgin of Tinos, Paros and Soumela

0

Δεκαπενταύγουστος! Οι Έλληνες γιορτάζουν την Παναγιά τους! Την Κοίμηση και Μετάσταση της μητέρας του Χριστού, αλλά και μάνας και προστάτιδας Ελλάδας και Κύπρου! Πολιούχο της Κωνσταντινούπολης κάποτε και μάνα έπειτα των σκλαβωμένων, μα και πρωτοκαπετάνισσα της Ελευθερίας του 1821, που στην άλλη γιορτή της, στον Ευαγγελισμό, ξεσηκώθηκαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος! Υπέρμαχο Στρατηγό του 1912 -'13, μα και του 1940 - 41, που ξεκίνησαν και αυτά εκεί στην Τήνο! Στο σπίτι της! Που γιορτάζει και φέτος με λαμπρότητα την Ευαγγελίστρια, όπως και τόσες γωνιές της Ελληνοσύνης.

Και η εορτή, μπορεί να ξεκινάει με την λύπη της Κοίμησης, μα προχωρά με την χαρά της Μετάστασης, της ανάστασης δηλαδή και μεταφοράς της θαυματουργικά στον ουρανό, πλάι στην εκτυφλωτική δόξα του Υιού της και Θεού μας, που θα ήταν αδύνατο να αφήσει την μανούλα του στον τάφο και τη φθορά! Μα την ανέβασε πάνω στα ουράνια, άφθαρτη και αεικίνητη, να μεσιτεύει και να προστρέχει για όλους εμάς, που μας αγαπά σαν παιδιά της. Άτακτα πολλές φορές, ανυπάκουα, μα και φιλότιμα πότε πότε και θερμά και παλικαρίσια κάπου κάπου, γιατί όλα λίγο πολύ έχουν ζήσει ένα θαύμα της Μάνας, προς δόξα Χριστού.

Για τούτο και ο δεκαπενταύγουστος λέγεται στην Ελλάδα και "Πάσχα του καλοκαιριού"! Μάλιστα σε πολλά μέρη κάνουν και τον Επιτάφιο της Παναγιάς, όπου και του Υιού της το Πάσχα.

Και όπως τότε πρώτη εκείνη πρόσεξε με την στοργική φροντίδα της, ότι τέλειωσε το κρασί στον γάμο της Κανά, παρακαλώντας τον Υιό της να επέμβει και παρότι Εκείνος δεν ήθελε ακόμη να φανερωθεί, της έκανε τελικά το χατήρι, μετατρέποντας θαυμαστά το νερό σε υπέροχο κρασί, έτσι και τώρα και πάντα, Τον παρακαλεί για όλους εμάς, μαζί και χωριστά και κατά αίτημα και παράκληση, αλλά και για την Ελλάδα και την Κύπρο μας, που τόσο την αγαπούν και την τιμούν.

Της χρωστάμε την Λευτεριά μας, την δόξα μας και την μακροθυμία του Θεού για τις στραβοτιμονιές μας και την συχνή αμνησία, αχαριστία και λησμονιά μας.

Μα να που έρχεται πάλι η γιορτή και οι θύμησες των θαυμάτων και οι ευγνωμοσύνες μας σε εκείνην, την πνευματική μάνα και προστάτιδα των Ελλήνων και μητέρα του παντοδύναμου μα και ταπεινού Χριστού!

Σύμφωνα δε με τον Άγιο Δαμασκηνό τον Στουδίτη, η Θεομήτωρ ήταν 59 ετών όταν κοιμήθηκε και έζησε άλλα 11 χρόνια μετά την Ανάσταση του Χριστού, άρα συμπεραίνουμε ότι η ακριβής ημερομηνία της Κοιμήσεώς της στην Γεσθημανή (που σημαίνει Ελαιοτριβείο) ήταν, 15 Αυγούστου 44 μ.Χ..


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΩΝ 2023

ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ ΤΗΝΟΥ, Κυκλάδες, Αιγαίο


ΔΕΥΤΕΡΑ 14η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

ΩΡΑ 19.00: Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και καταθέσεις στεφάνων στο κενοτάφιο Κ/Δ “ΕΛΛΗ“ από τον Δήμαρχο Τήνου, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και τον Αρχηγό του Στόλου.

ΩΡΑ 20.00: Τέλεση Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ. Δωροθέου Β’.

ΩΡΑ 23.00: Τέλεση Ιεράς Παρακλήσεως.


ΤΡΙΤΗ 15η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

ΩΡΑ 02.30: Τέλεση Όρθρου και Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας (Αγρυπνία)

ΩΡΑ 07.00: Γενική Χαρμόσυνη κωδωνοκρουσία όλων των Ιερών Ναών της Πόλεως Τήνου. Παιάνιση Εωθινού στους δρόμους της πόλης από τις Φιλαρμονικές του Πολεμικού Ναυτικού και του Π.Ι.Ι. Ευαγγελιστρίας Τήνου.

ΩΡΑ 07.00: Τέλεση Όρθρου Ιεράς Πανηγύρεως.

ΩΡΑ 08.30: Τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ. Δωροθέου Β’.

ΩΡΑ 09.30: Ρίψη στεφάνου στον υγρό τάφο του Κ/Δ “ΕΛΛΗ” από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης και τη Στρατιωτική Ηγεσία.

Τιμητικοί κανονιοβολισμοί από το «ΚΑΝΟΝΑΚΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ».

ΩΡΑ 10.30: Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης με πλήρη εκκλησιαστική τάξη, δέηση από της εξέδρας της πλατείας Παντανάσσης και εκφώνηση του Πανηγυρικού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεο Β’

ΩΡΑ 20.19: Υποστολή της σημαίας στην Πλατεία Παντανάσσης.

ΩΡΑ 20.30: Εμβατήρια από τη Φιλαρμονική του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης.
 


ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ, Πάρος, Κυκλάδες


ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

7.00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

20:00 Μέγας Εόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός, μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ (ο οποίος θα κυρήξει τοιν Θείον Λόγον), συμπροσευχομένων τῶν Σεβαμιωτάτων Μητροπολιτῶν Φιλαδελφείας κ.Μελίτωνος, Καττάρων κ. Μακαρίου καὶ  Παροναξίας κ. Καλλινίκου, ὡς καὶ  τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Κεράμων κ.Βαρθολομαίου. Κατὰ τὴν Ἀκολουθία τῆς Λιτῆς θὰ πραγματοποιηθεῖ   ἡ περιφορὰ τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Κοιμήσεως καὶ  τοῦ Ἐπιταφίου τῆς Παναγίας στὸν περίβολο τοῦ Ἱεροῦ Ναού, ὅπου καὶ  θὰ τελεσθεῖ   ἡ Ἀκολουθία τῆς Ἀρτοκλασίας

22:30 Ἔναρξη Ἱερᾶς Ἀγρυπνίας ποῦ θὰ περιλαμβάνει  τίς Ἀκολουθίες τοῦ Μικροῦ Ἀποδείπνου ,τοῦ Μικροῦ Παρακλητικοῦ Κανόνος, τοῦ Ὄρθρου μὲ τὰ Ἐγκώμια τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου καὶ  τέλεση τῆς Θείας Λειτουργίας


ΤΡΙΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Ὥρα 07:30 Ἔναρξη Ὄρθρου.

Ὥρα 08:30 Πανηγυρική Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος

Ὥρα 10:30  Λιτάνευση τῆς Ἱερᾶς καί  Θαυματουργοῦ Εἰκόνος τῆς Παναγίας Ἑκατονταπυλιανῆς.

Ὥρα10:45  Δέηση στήν ἐξέδρα τοῦ Λιμανιοῦ καί  ὁλοκλήρωση τῆς Λιτανείας στά Προπύλαια τοῦ Ἱεροῦ Προσκυνήματος, ὅπου καί  θά ψαλεῖ   ἡ ἀκροτελεύτια Δέηση.
Ὥρα 20:00 Μεθέορτος Ἀρχιερατικὸς Ἑσπερινὸς μετὰ Ἀρτοκλασίας καὶ Θείου Κηρύγματος. Ἐν συνεχεία θὰ ψαλεῖ ἡ Ἀκολουθία τῆς Μεγάλης Παρακλήσεως.


ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ, Βέρμιο, Μακεδονία


ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Ώρα 7:30   Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Ώρα  10:30-18:30   Προσκύνηση Ιεράς Εικόνας

Ώρα 18.00  Υποδοχή Ιερών Εικόνων Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

Ώρα  18:30  Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας

Ώρα 20.45  Αποκαλυπτήρια προτομών μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου και Μακαριστού Αρχιμανδρίτου Πέτρου Θεοφύλακτου, πρώτου Ηγουμένου της εν Βερμίω Ι. Μ. Παναγίας Σουμελά

Ώρα 21:00  Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις


ΤΡΙΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Ώρα 5:00
(πρωί)  Θεία Λειτουργία στον Μικρό Ιερό Ναό και Θεία Κοινωνία προσκυνητών

Ώρα 7:00-10:45   Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας – Ναούσης και Καμπανίας κ. κ. Παντελεήμονος

Ώρα 9:45   Πέρας προσελεύσεως προσκεκλημένων

Ώρα 10:45    Έξοδος των Ιερών Εικόνων, Επιμνημόσυνος Δέηση, Κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και Επίσημη Λιτάνευση των Αγίων Εικόνων

Ώρα 12:00  Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

Ώρα 19:00   Πανηγυρικός Μεθεόρτιος Εσπερινός – Προσκύνηση Ιεράς Εικόνας


ΒΡΕΙΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ - BOOKING HOTEL

Booking.com

Booking.com

Booking.com

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !