ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΟΙ "ΚΑΗΜΟΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ" ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ - Messolonghi - Aitoliko Lagoons

0


 Στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας εγγράφεται ο παραδοσιακός τρόπος αλείας στις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου - Αιτωλικού με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.


ΑΠΟ ΤΟ 1826


  Από το 1826τον καιρό της ηρωικής Εξόδου το Ιερού Μεσολογγίου, διάσημη ανά τον κόσμο για την μεγάλη και ηρωική αντίσταση των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων, οι θέσεις των διβαριών, των παρασοδιακών παγίδων - φυσικών ιχθυοτροφείων, δεν έχουν αλλάξει στην Λιμνοθάλασσα! Ούτε και οι "καημοί της", όπως ξεπηδούν από τα παιδιά βιώματα, εκεί, πλάι της, του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά. Η εικόνα παραμένει μοναδική, παραδοσιακή, ιδανική.


ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ


 Το Εθνικό Πάρκο των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού, φιλοξενεί 90 είδη πτηνών και περισσότερα από 100 είδη χλωρίδας, ενώ 700 ψαράδες δραστηριοποιούνται εδώ σε αρμονία με την φύση, διατηρώντας μάλιστα 14 ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις, από τις οποίες οι 8 είναι παραδοσιακού τύπου.

 Διάσημο εδώ είναι το αβγοτάραχο και τα πεντανόστιμοι κέφαλοι, τσιπούρες, λαβράκια και χέλια, αλλά και το πασίγνωστο αλάτι Μεσολογγίου.


ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ


 Όλα τα μυστικά της παραδοσιακής αλιείας στις λιμνοθάλασσες θεωρούνται λοιπόν επίσημα Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Μυστικά που ξεκινούν από την εύρεση κατάλληλου ξύλου για την ναυπήγηση των γάιτων (ψαρόβαρκες λιμνοθάλασσας), την κατασκευή των πελάδων (ψαροκαλύβων), των διβαριών (ή ιβαριών - ιχθυοφραγμοί - παγίδες ψαριών) και των αλιετικών εργαλείων, όπως το παραγάδι, το καμάκι και το περίφημο σταφνοκάρι.


ΣΤΑΦΝΟΚΑΡΙ


  Ειδικά το σταφνοκάρι, είναι ένα μοναδικό εργαλείο, ένα δίχτυ που κατεβαίνει με "γερανό" και αντίβαρο από την βάρκα μέσα στην ρηχή λιμνοθάλασσα και αμέσως βγάζει την ψαριά!


 Το "ψάρεμα με σταφνοκάρι στο Αιτωλικό" έχει εγγραφεί και αυτό, από το 2020, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

IN GREECE  -  ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ

ΔΩΜΑΤΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ   ROOMS IN MESSOLONGHI

Booking.com

 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !