ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΗ - Revived the Beginning of the Sponges in Halki

0

Σφουγγαράδες

              του Κωστή Αλεξίου
 Αναβίωσε στην πανέμορφη Χάλκη των Δωδεκανήσων, το περίφημο "Ξεκίνημα (Ποκίνημα) των Σφουγγαράδων", γεμίζοντας συγκίνηση όσους το έζησαν σαν κινηματογραφική ταινία, ξανά και ζωντανά μετά από πολλές δεκαετίες.

(ads1)

ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΥΘΟΝΑΥΤΕΣ

Χάλκη Δωδεκάνησα

 Ήταν αρχές Μαΐου, όταν Καλύμνιοι, Χάλκιοι και άλλοι νησιώτες ξεκινούσαν με τα ξύλινα σκάφη τους για το πιο επικίνδυνο "κυνήγι" στον κόσμο, στα βάθη της Μεσογείου, στην Μπαρμπαριά, τα παράλια της Βόρειας Αφρικής

Χάλκη, ξεκίνημα Σφουγγαράδων

Ένα "κυνήγι" που πολλές φορές είχε θύματα τους "κυνηγούς", που για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους πίσω στα ελληνικά νησιά, θυσιάζονταν κυριολεκτικά, κινδυνεύοντας σε κάθε ανάσα, σε κάθε βήμα του βυθού, από την τρομερή νόσο των δυτών, που μπορούσε να τους σκοτώσει επί τόπου ή να τους παραλύσει για πάντα

Χάλκη, ξεκίνημα Σφουγγαράδων, αναβίωση

Νέα παλικάρια, που έστιβαν την πέτρα στην στεριά, έμεναν σακάτηδες για μια ζωή από την θάλασσα. Και άλλοι που άντεχαν, που τα κατάφερναν, γέμιζαν καμάρι και πλούτο τα σπιτικά τους.

Χάλκη, ξεκίνημα Σφουγγαράδων, αναβίωση

Ώρες δύσκολες. Ώρες αποχαιρετισμού, ώρες γεμάτες δάκρυα και προσευχές από γυναίκες και παιδιά, που θα έχαναν τους δικούς τους για 8-9 μήνες τον χρόνο ή για πάντα... Γιατί κανείς δεν ήξερε αν και πώς θα ξαναγύριζε.

Χάλκη, ξεκίνημα Σφουγγαράδων, αναβίωση

 Πικρή ζωή για τους θαρραλέους Έλληνες Βυθοναύτες, με την γεμάτη βάρη στολή και τα σκάφανδρα, χαμένους σε βυθούς και πέλαγα, με έναν μόνο σωλήνα να τους ενώνει σαν "ομφάλιος λώρος" με τον πάνω κόσμο, όπου ο Θεός έβαλε πλούσιο το οξυγόνο του.

(ads2)

ΤΟ ΠΟΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΩΝ

Χάλκη, ξεκίνημα Σφουγγαράδων, αναβίωση, σκάφανδρο

 Στηριγμένος λοιπόν σε μια ιδέα του Εκπαιδευτικού Δημήτριου Αγγελή, ο Δήμος Χάλκης, σε συνεργασία με τον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Αυτοδυτών "η Κόρη της Καλύμνου", την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου "ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας", τον Σύλλογο Χαλκιτών Ρόδου "Άγιος Ιωάννης" και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χάλκης "το Μύρτος" πραγματοποίησαν το Σάββατο 30 Απριλίου και την Κυριακή 1η Μαΐου 2022, την αναβίωση του εθίμου "Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων", που οι ντόπιοι το λένε "Ποκίνημα" και πάντα ξεκινούσε με Αγιασμό, φιλιά και δάκρυα και αποχαιρετιστήριο "σταύρωμα" των καϊκιών στο λιμάνι, μέσα σε ζωηρές κωδωνουκρουσίες και αφάνταστη συγκίνηση! Άλλωστε μόνον ο Θεός, θα μπορούσε να βοηθήσει και να σώσει τους Σφουγγαράδες, εκεί στην μοναχική αλμυρή άβυσσο. Γι΄ αυτό και το καντηλάκι έμενε άσβηστο στα νησιώτικα σπίτια και τα ξωκκλήσια, για να επιστρέψουν γεροί οι αγαπημένοι. Που με την σειρά τους, εκεί στα έγκατα της θάλασσας, σταυροκοπιούνταν πριν αρχίσουν να γεμίζουν με σφουγγάρια το δίχτυ, κάνοντας το δικό τους, προσωπικό τάμα στον Χριστό, την Παναγιά, τον Αϊ-Νικόλα, τον Αϊ-Σάββα της Καλύμνου.


Η "ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ" ΤΩΝ ΒΥΘΩΝ

Ζηνοβία Εργά, Χάλκη, Σφουγγαράδες, αναβίωση

 Και μάλιστα, που να φανταζόταν κανείς, πως στη αναπαράσταση του Σφουγγαρά με το βαρύ σκάφανδρο στην Χάλκη, τον επικίνδυνο ρόλο θα είχε μια γυναίκα, η τολμηρή "Μουμπουλίνα" των βυθών, επαγγελματίας Δύτρια και Ωκεανολόγος Ζηνοβία Εργά, καθοδηγούμενη από τον επαγγελματία εκπαιδευτή Δύτη Μιχάλη Κουμπάρο και την συνεργάτιδα του Αναστασία Κάτρη.

Χάλκη, ξεκίνημα Σφουγγαράδων, αναβίωση, σκάφανδρο

 Φορώντας την παραδοσιακή στολή των Σφουγγαράδων, συνοδεία νησιώτικων τραγουδιών, η Ζηνοβία πέρασε όλα τα στάδια προετοιμασίας ενός Σφουγγαρά πάνω στο καΐκι λίγο πριν την κρίσιμη βουτιά! Φόρεσε και έδεσε τα βάρη στο στήθος και τα πόδια για να την κρατούν στον βυθό, ώσπου έκλεισε το σκάφανδρο και μπήκε στην θάλασσα, με τον σωλήνα ζωής να της στέλνει το ζωογόνο αγέρι της γραφικής Χάλκης.

Σφουγγαράδες, Χάλκη, αναβίωση

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο της Μαρίας Βάλλα, από την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου "Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας", για το μοναδικό, ολοζώντανο και συγκινητικό "Ξεκίνημα των Σφουγγαράδων" του Αιγαίου, που αξίζει και πρέπει να γίνει κινηματογραφική ταινία, σαν εκείνη με την Σοφία Λόρεν, "το παιδί και το δελφίνι".






 

IN GREECE  -  ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ

ΔΩΜΑΤΙΑ ΧΑΛΚΗ   ROOMS IN HALKI

Booking.com


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !