44ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ - Πρόγραμμα και ωράριο - Thessaloniki's Book Festival

0
42ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 2023


Ξεκίνησε από την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025 το 44ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας στην όμορφη Παραλία του Λευκού Πύργου, δίπλα στο Μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αποτελεί έναν καθιερωμένο και πολύ δημοφιλή θεσμό για την μακεδονική πρωτεύουσα, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. (το πλήρες Πρόγραμμα στο τέλος του άρθρου).


Το φετινό Φεστιβάλ, στο οποίο μετέχουν 400 εκδότες με 40.000 τίτλους βιβλίων, είναι αφιερωμένο στην Βυζαντινή Θεσσαλονίκη.


ΩΡΑΡΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Το φετινό Φεστιβάλ θα διαρκέσει από την Παρασκευή 27 Ιουνίουμέχρι και την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025 και οι ώρες λειτουργίας του είναι καθημερινά από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ.


ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2025



ΔΡΑΣΗ 1η
 Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025 
στις 20:00
Τόπος Διεξαγωγής: Αύλειος χώρος Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας 
ΠΝΟΗ ΗΣΥΧΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΖΗΛΩΤΕΣ:
Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης

20:50 – 21:30
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ» 
Από το Βυζάντιο στην Δύση.. 
Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Πατρώνας 
Μουσικοκοινωνικό ταξίδι σε έναν χωροχρονικό συνεχές


Σάββατο 28 Ιουνίου
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου 
ώρα 19.50 - 20.30
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Κλεάνθη Ζαρίμπα θα παιανίζει για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ Βιβλίου 

20.30
Επίσημα Εγκαίνια του 44ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Τελετή εγκαινίων - χαιρετισμοί επισήμων 


Κυριακή 29 Ιουνίου
ώρα 21.00
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου 
Εκδήλωση με ομιλία του Κώστα Ζουράρι με τίτλο: 
«Η ελληνική πολιτική πράξη και ο Θουκυδίδης» των εκδόσεων ΑΡΜΟΣ


Δευτέρα 30 Ιουνίου
ώρα 20.15 – 21.15
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου 
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ: 
ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 1940 ΚΑΙ 1950 
“ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΝΙΔΑ από τις εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ.  

 ώρα 21.15 – 10.15
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου 
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: « Η Κλειώ του Βάλτου» της Έφης Καγξίδου από τις εκδόσεις ΕΞΗ Ομιλήτριες: Λίνα Σπεντζάρη, συγγραφέας Κατερίνα Λαλιώτη, εκπαιδευτικός – συγγραφέας


Τρίτη 1 Ιουλίου
ώρα 20.00 -22.00
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου 
 Παρουσίαση δύο βιβλίων με τίτλους: «Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης» και «Μικροί Ξεναγοί στη Θεσσαλονίκη της Πίστης και της Ιστορίας» 
Ομιλητές: Σκαλτσά Ματούλα, Ιστορικός της Τέχνης, Μουσειολόγος, Ομ. καθηγήτρια Αριστοτελείου ΠανεπιστημίουΘεσσαλονίκης Παπαδημητρίου Παρασκευή, ΕΔΙΠ Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ. Τρικούκη Ιωάννα, Ιστορικός – Ξεναγός 
Συντονίζει : Ηρώ Ψηφίδου, Δασκάλα –Συγγραφέας

Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα παρουσιασθεί στα παιδιά που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση, η εξέλιξη και ιδιαιτερότητα των αρχιτεκτονικών ρυθμών που παρατηρούμε στους Βυζαντινούς Ι. Ναούς της πόλης
Υπεύθυνη της παιδικής παρουσίασης: Ευστρατία Ζαχαριάδου, Εκπαιδευτικός – Ξεναγός. 
Θα ακολουθήσει συζήτηση και την εκδήλωση θα κατακλείσει ευλογητικά ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος.


ΔΡΑΣΗ 2η
Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025
στις 20:00
Τόπος Διεξαγωγής: Παραλία Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου 
«ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ..» Πως γίνεται μια πόλη μεγάλη, ακόμη και μέσα από τα συντρίμμια της… 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
20:00 – 20:15
Ανδρέας Γκουτζιουκώστας, Καθ. Βυζαντινής Ιστορίας – Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Α.Π.Θ. - «Ἡ πρώτη μετὰ τὴν πρώτην»: Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη και οι αλώσεις της. Μαριάννα Αυγερινού, Αφ. Επικ. Καθ. Τμ. Φιλολογίας, Α.Π.Θ. - Ανάγνωση κειμένων από πηγές 

20:15 – 20:25
Στέλιος Αγγελούδης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης – «Πως γίνεται μια πόλη σπουδαία ακόμη και μέσα από τα συντρίμμια της..; Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης για την πρώτη, μετά την Πόλη των πόλεων πόλη». 

20:25 - 20:35
Σπύρος Βούγιας, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης – «Τι χρειάζεται μια πόλη για να αποτελεί πόλο έλξης και διεθνή προορισμό; Το μπορεί Θεσσαλονίκη;» 

20:35 – 20:45
Στέλλα Κωστοπούλου, Αφ. Καθ. Περιφερειακής και Τουριστικής Ανάπτυξης, Τμ. Οικονομικών Επιστημών, Α.Π.Θ. – «Για μια αξιοβίωτη Θεσσαλονίκη». 

20:45 – 21:00
Δρώμενο με τίτλο: «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια των φοιτητών του κόσμου» Παρουσίαση banners με έργα φοιτητών του Δρ. Νικολάου Δημητριάδη, Καθ. Θρησκειολογίας, American College of Thessaloniki, και συζήτηση on stage με τον creator Ραφαήλ Ραχωβίτσα, από το Secret_Skg, σε μια δράση που συνδυάζει επιστημονική τεκμηρίωση και σύγχρονη ψηφιακή αφήγηση, αναδεικνύοντας τη ζωντανή ταυτότητα της πόλης. 

Συντονισμός: Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) – Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ Ζαχαρώ Παπαδοπούλου, Γεν. Γραμματέας ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Πέμπτη 3 Ιουλίου
 ώρα 20.00 -21.00
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου 
 Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το Σώμα Σαμαρειτών Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν μια εκπαιδευτική δράση για το κοινό με θέμα: «Πρώτες Βοήθειες για Πολίτες και Σκύλους». 

 ώρα 21.30 -23.00
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου 
 Εκδήλωση ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ 
 Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει… 
Θεατρική προσέγγιση της ζωής και του έργου του - 
Θεατρικό αναλόγιο Κείμενα: Ελένη Καρασαββίδου, Αναστασία Καραογλάνη 
Αποδίδουν: Βάγια Αϊβάζογλου, Μαίρη Γεκουσίδου,Γιώργος Ξανθόπουλος, Αναστασία Καραογλάνη,Ειρήνη Κέπετζη,Τζένη Μαυροπούλου,Θεοχάρης Παπαδόπουλος,Τζούλια Παπακαλού, Σωτηρία Σαμαρά 
Φροντίστρια: Μαρία Πουρσαϊτίδου
 Δραματουργία, θεατρική διδασκαλία: Αναστασία Καραογλάνη 
Γενική επιμέλεια: Ελένη Καρασαββίδου


ΔΡΑΣΗ 3η
Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025
ώρα 20:00
σε συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων Τόπος Διεξαγωγής: Παραλία Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου 
«ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ» 
Τι σημαίνει για το μέλλον, πως αγκαλιάζει την ιστορία μας… 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
20:00 – 20:10
Στράτος Σιμόπουλος, Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ν.Δ. – «ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: Είμαστε έτοιμοι να αγκαλιάσουμε το μέλλον; Πως την οριοθετούμε θεσμικά; Πως σχεδιάζουμε να την αξιοποιήσουμε ως χώρα;» 

20:10 – 20:20
Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας – «Τι σημαίνει ο εναγκαλισμός με την Τεχνητή Νοημοσύνη για την αγορά εργασίας; Πως το κράτος μπορεί να προστατεύσει τον εργαζόμενο από το τεχνητό υποκατάστατο του;» 

20:20 – 20:30
Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού - «ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: Ένα απλό εργαλείο ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού μας ή καταλύτης κοσμογονικών αλλαγών σε μια κοινωνία που κινδυνεύει να χάσει τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα;» 

20:30 – 20:40
Χρήστος Τσιρώνης, Καθ. Τμ. Θεολογίας στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. – «Τεχνητή Νοημοσύνη: Διλήμματα και ελπίδες» 

20:40 -20:50
Ιωάννης Παυλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ερευνητής, Αρχιμήδης, Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» — «Μηχανική Μάθηση για Αρχαίες Γλώσσες: Εφαρμογές σε Βυζαντινά Χειρόγραφα». 

20:50 -21:00
Hirofumi Sugawara, Αν. Καθ. Bυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Kanazawa – «Διατηρώντας το Παρελθόν. Οραματιζόμενοι το Μέλλον: Επαυξημένη Πραγματικότητα, Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μετέπειτα Ζωή των Μνημείων»

21:00 – 21:10
Αλέξανδρος Κατσιάρας, Δ/ντής Σύνταξης Περιοδικού Θεολογία – «Πως αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία την πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης»; 

Συντονισμός: Ζαχαρώ Παπαδοπούλου, Γεν. Γραμματέας ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Παρασκευή 4 Ιουλίου
ώρα 21.30 – 22.30
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
Παρουσίαση βιβλίου με αφορμή την κυκλοφορία του καινούργιου βιβλίου με τίτλο: 
«Πίνοντας καφέ με τον Θουκυδίδη» 
ο Πολιτειολόγος Κώστας Ζουράρις και ο Δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας θα παρουσιάσουν τον Θουκυδίδη, «Τον Ιστορικό που το έργο του κυριαρχεί μέχρι σήμερα στα δωμάτια εξουσίας», 
από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.


Σάββατο 5 Ιουλίου
ώρα 20.00 – 21.00
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «Δέκα συν μία αληθινές ιστορίες πρωταγωνιστών της ζωής,
της Κυριακής Φράγκου, των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική
Ομιλητές: Θεοχάρης Ρουσάκης – Προϊστάμενος Κοινωνικής Υπηρεσίας Φυλακών, Κοινωνικός Λειτουργός, Συστημικός Ψυχοθεραπευτής Νίκος Σεϊδαρίδης – Φωτογράφος, Ρεπόρτερ Σταμάτης Πάντζαλης – Διευθυντής Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» 
Συντονιστής: Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Στρατής Λημνιός, 
ο οποίος θα διαβάσει μια ιστορία του βιβλίου. 


ώρα 21.00 – 22.30
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: ¨Τί κάνουμε με ένα πτώμα (κι άλλες ιστορίες)¨του Πρόδρομου Γιαγκόπουλου από τις Εκδόσεις Γράφημα 
Ομιλητής: Άκης Σακισιλόγλου, Δημοσιογράφος-ραδιοφωνικός παραγωγός και ο συγγραφέας


Κυριακή 6 Ιουλίου
ώρα 20.30 – 21.30
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «Μικρές ιστορίες» της ‘Αννας Πατσώνη από τις εκδόσεις AGRAFINA , με αφήγηση του παραμυθιού και με συνοδεία πιάνου από την ίδια τη συγγραφέα. 

ώρα 21.30 – 22.30
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
ΝΩΝΤΑΣ ΣΑΜΑΡΤΖΙΔΗΣ: ‘ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ’ Ένα αφιέρωμα στον αξέχαστο και αδικοχαμένο αρχηγό της Εθνικής πόλο, του Άρη Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Πειραιώς, που θυμίζει την βαθιά σύνδεση του αθλητισμού με τη γέννηση του έπους από την αρχαιότητα έως σήμερα… Συμμετέχουν: Αλέξανδρος Γκαντώνας, μέλος του ΔΣ του ΑΣ ΑΡΗΣ Τσολακούδης Παναγιώτης (συμπαίκτης): ο Νώντας που έζησε και πέθανε στο νερό. Στέλλα Σαμαρτζίδη (συγγενής): Μνήμες από έναν ιδιαίτερο αθλητή και άνθρωπο. 
Διαδικτυακή Σύνδεση με τον Πρόεδρο του ΕΘΝΙΚΟΥ Πειραιώς κ. Πατλάκα.
Παρέμβαση Γεωργία Αλεξίου: Γιατί τον Νώντα; 
Πώς η έννοια του Μεγάλου αθλητή ενέπνευσε την Λογοτεχνία από την αρχαιότητα
Συντονίζει η Ελένη Καρασαββίδου  


Δευτέρα 7 Ιουλίου
ώρα 20.30 – 21.30
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «Κοινωνία και Οικονομία της Θεσσαλονίκης του 18ου αιώνα με βάση Οθωμανικούς Δικαστικούς κώδικες», του Γεώργιου Ανδριά, που εντάσσεται στη σειρά «Μελέτες για την Οθωμανική Θεσσαλονίκη», από τις εκδόσεις ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ
Ομιλητές: Πασχάλης Ανδρούδης, Διευθυντής της σειράς, Αν. Καθηγητής Βυζαντινής και Ισλαμικής Αρχαιολογίας και Τέχνης Α.Π.Θ. Γεώργιος Ανδριάς, ΜΑ Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ

ώρα 21.30 – 22.30
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «το Αποξηραμένο Νερό» της Ελένης Καρασαββίδου
από τις εκδόσεις ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ 
Ομιλητές : Φανή Αθανασιάδου, Αναστασία Καραογλάνη Παναγιώτης Χατζημωϋσιάδης
Μουσική επένδυση: Χ. Κεχαγιάς


 Τρίτη 8 Ιουλίου
ώρα 20.00 – 21.00
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: « Φανζιν »της Αγγελικής Απόστολου από τις εκδόσεις AGRAFINA Παρουσιάζει η ηθοποιός Μόνικα Αϊβάζογλου και ο Γιώργος Κατιρτζής φιλόλογος

ώρα 21.00 – 22.00
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «30 ΜΙΚΡΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ» της Ελένης Γερασιμίδου
από τις εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
Ομιλητές: Ελένη Μακίσογλου, ηθοποιός Βασίλης Καλαμαράς, αρθρογράφος στην εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και η Ελένη Γερασιμίδου, ηθοποιός και συγγραφέας του βιβλίου


Τετάρτη 9 Ιουλίου
ώρα 20.00 – 21.00
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: « Αυτισμός: 21 σιωπές... 21 κραυγές...» της Μαρίας Λευτάκη από τις Εκδόσεις Γράφημα και το σύλλογο "open school day" 
Με την υποστήριξη του ΚΔΗΦ "Εύρος" και του συλλόγου "Ηλιάτορας"
Ομιλήτρια: Σοφία Γραβάνη,συγγραφέας 
Θα προλογίσει η Ευθαλία Καδέρογλου Ειδική παιδαγωγός, εξειδικευμένη στην οικογενειοκεντρική παρέμβαση. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Χριστόφορος Αντωνιάδης, ηθοποιός και συγγραφέας

21.30 – 23.00
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΕΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚH ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ 
«Ο ΜΙΚHΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»: Αναμνήσεις θεσσαλονικέων από τα χρόνια της θύελλας Συμμετέχουν (ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΆ): Γιάννης Αικατερινάρης, ο Μίκης η πόλη, η νεολαία μιας άλλης εποχής Σπύρος Κουζινόπουλος: το ιστορικό πλαίσιο μιας σκληρής μα ελπιδοφόρας εποχής
Αλέκος Περτσινίδης, ο Μίκης και το κίνημα Ειρήνης Μήνυμα: Μαρίας Φαραντούρη
Συντονίζει η Ελένη Καρασαββίδου
Αναγνώσεις: Λογείον


Πέμπτη 10 Ιουλίου
ώρα 20.00 – 21.00
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
“Το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών σε ρόλο ενός σύγχρονου θεματοφύλακα του Βυζαντινού πολιτισμού της πόλης”Ομιλητής: Ηγούμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος, Ηγούμενος Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης. 

“Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη ως τόπος παράδοσης, πολιτισμού, ιστορίας και μνήμης” Ομιλήτρια: Μαριάννα Αυγερινού. Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας Α.Π.Θ.

“Εισαγωγή στην αρχαιολογία του βιβλίου” Ομιλητής: Γιώργος Μπουδαλής. Συντηρητής βιβλιακού και αρχειακού υλικού στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

“Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη μέσα από τις πηγές” Ομιλήτρια : Μαρία Φωτιάδου.Βιβλιοθηκονόμος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης.
Οι τοποθετήσεις θα διαρκέσουν 10-15λεπτά έκαστη. 

Παράλληλα ,στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα λειτουργήσει έκθεση τεκμηρίων της Διεύθυνσης Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου κ Βιβλιοθηκών με θέμα, 
«Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη μέσα από τις πηγές».

ώρα 21.00 – 21.45
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο: «33 + 3 Τρόποι να αλλάξουμε τον κόσμο»,
από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες
Αφορά σε ένα συλλογικό έργο των μαθητών της ΣΤ τάξης
των Πρότυπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης. 


ΔΡΑΣΗ 4η
Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025
στις 20:00 
τόπος Διεξαγωγής: Παραλία Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
«Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
20:00 – 20:10
Δρ. Φλώρα Καραγιάννη, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και Έφορος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών – «Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη ως εμπορικό κέντρο» 

20:10 – 20:20
Θεόδωρος Θεοδωρικάκος, Υπ. Ανάπτυξης – «Το Ελληνικό Εμπόριο στην φάση μιας παγκόσμιας οικονομικής περιδίνησης... Πως υπηρετείται και πως ενισχύεται στις μέρες μας το δαιμόνιο του Έλληνα Επιχειρηματία Εμπόρου…;»

20:20 – 20:30
Παντελής Φιλιππίδης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης – «Το εμπόριο της Θεσσαλονίκης σήμερα». 20:30 - 20:40 Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, Πρόεδρος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος – «Η διαχρονική πορεία του Βιβλίου στην Θεσσαλονίκη».

20:40 -20:50
Δρ. Νικόλαος Χουρβουλιάδης, American College of Thessaloniki – «Εργαλεία ενίσχυσης νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων (VENTURE GARDEN)». Συντονισμός: Δημήτρης Μάρδας, Καθ. Τμ. Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ


Σάββατο 12 Ιουλίου
ώρα 21.30 - 23.00
Τόπος Διεξαγωγής: Παραλία Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Αφιέρωμα: ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ "Στο περιθώριο και με υστερόγραφα" 
Τα κείμενα από το περιθώριο πλέκονται με τα υστερόγραφα υπό τους ήχους της φυσαρμόνικας. 
Αφηγούνται οι ηθοποιοί: Κλαίρη Μπαρμπουνάκη, Ζωή Πατερέσκου, και ο Στέλιος Νικητόπουλος Επιλογή κειμένων! Ιδέα- μουσική φυσαρμόνικα: Αλέξανδρος Τριανταφύλλου
Την εκδήλωση προλογίζει με παρέμβαση ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης Ειδ. Γραμματέας Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1074


Κυριακή 13 Ιουλίου
ώρα 20.30 -22.30
χώρος εκδηλώσεων – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου
Παρουσίαση βιβλίων του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα Υφυπουργού Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) Δικηγόρου Δημοσιογράφου Διδάκτορα Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ΈΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΌ ΣΤΗ ΝΕΏΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΙΣΤΟΡΊΑ • «ΕΠΟΣ 1940 – ’41 – Ο ΠΟΛΕΜΟΣ – Ημέρα με την Ημέρα – Από τις εφημερίδες της εποχής» • «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908 – Η ένοπλη φάση – Από τις εφημερίδες της εποχής» • «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ – Μέσα από τις εφημερίδες της Παλιγγενεσίας – Στην φωτιά με αίμα και μελάνι – 1821 1831 – Από τον Ξεσηκωμό ως την δημιουργία του ελληνικού κράτους»
 

IN GREECE  -  ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ

Δωμάτια Θεσσαλονίκη - Rooms in Thessaloniki

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !