ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΦΡΥΚΤΩΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ - Revival of ancient Phryctoria in the towers of Sifnos

0


Η γραφική Σίφνος αναβιώνει κάθε χρόνο, την παραμονή του Αγίου Πνεύματος, την επικοινωνία του δικτύου των αρχαίων πύργων - φρυκτωριών και ακροπόλεων του 6ου έως 3ου αι. π.Χ., με την συμμετοχή δεκάδων εθελοντώνμέσω καπνού και κατόπτρων!

Οι 77 συνολικά πύργοι - φρυκτωρίες του νησιού, χτισμένοι σε στρατηγικά σημεία σε όλη την έκταση του νησιού, αποτελούσαν ένα δίκτυο επικοινωνίας με σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων με καπνό ή φωτιά

Το άναμμα των πύργων γίνεται στις 7.00 το απόγευμα και ακολουθεί συγκέντρωση των εθελοντών σε κεντρικό σημείο του νησιού με προβολές, ομιλίες και μουσική εκδήλωση.


ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ


Η λέξη "φρυκτωρία" προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "φρυκτός", που σημαίνει αυτό που έχει φρυκτεί, ξεροψηθεί δηλαδή, φρυγανισθεί τελικά, από βγαίνει και η λέξη φρύγανα και φρυγανιές! Άρα επρόκειτο για προξεραμένος στην φωτιά, φρυγανισμένους πυρσούς, ώστε να ανάβουν αστραπιαία!

Τις φρυκτωρίες αναφέρεται πως εφεύρε ο πολυμήχανος Παλαμήδης, ο Έλληνας ήρωας του Τρωικού Πολέμου και μέγας εφευρέτης που εφεύρε και το ελληνικό αλφάβητο, δηλαδή τα γράμματα - φθόγγους, διαχωρίζοντας τις συλλαβές της συλλαβικής κρητικομυκηναϊκής γραφής (γραμμικής Β') και δημιουργώντας σύμφωνα και φωνήεντα!

Στην Αργοναυτική Εκστρατεία, που ήταν μια γενιά νωρίτερα από τον Τρωικό, αναφέρεται από τον Ορφεά και η μετάδοση μηνυμάτων του στρατού με φρυκτωρίες!

Στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια επίσης, ο Όμηρος αναφέρει διεξοδικά τις φρυκτωρίες ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ θεών και ανθρώπων αλλά και μεταξύ νησιών του Αιγαίου!

Όταν δε τελείωσε ο Τρωικός πόλεμος, ο Αγαμέμνονας έστειλε το νικητήριο μήνυμα στο παλάτι του στις Μυκήνες με τη μέθοδο των φρυκτωριών!

Οι αρχαίοι Μακεδόνες διοικούσαν το απέραντο κράτος τους με δίκτυα φρυκτωριών που έφτιαξαν ως τα βάθη της Ασίας!

Στο δε Βυζάντιο οι φρυκτωρίες αντικαθίστανται από τις καμινοβίγλες και τους καμινοβιγλάτορες (κάμινος = χώρος καύσης και βίγλα = παρατηρητήριο) όπου πρόσθεσαν και καθρέφτες! Αναφέρεται μάλιστα ότι με φωτεινά σήματα η βασίλισσα Θεοδώρα το 532 µ.Χ. ειδοποίησε για την στάση του Νίκα.


ΣΙΦΝΟΣ ΤΩΝ ΦΡΥΚΤΩΡΙΩΝ


Οι 77 πύργοι φρυκτωριών της Σίφνουχρονολογούνται από τον 6ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ., όπως αποδείχνηκε από τις ανασκαφές.  Άρχιζαν να χτίζονται μετά την επιδρομή των Σαμίων στη Σίφνο το 525 π. Χ., για να στέλνουν προειδοποιητικά σήματα στις αρχαίες ακροπόλεις του νησιού. Στα δε ρωμαϊκά και ενετικά χρόνια άναβαν φωτιές στην κορυφή τους σε περίπτωση εμφάνισης πειρατών!


Οι πύργοι αυτοί είναι όλοι κυκλικοί, με μέση εξωτερική διάμετρο περί τα 8 μέτρα και έχουν κατασκευαστεί σε καλλιεργημένες περιοχές, σε κορυφές υψωμάτων ή σε πλαγιές, ώστε να βλέπει ο ένας πύργος τον άλλο και να κυκλοφορεί άμεσα το όποιο μήνυμα.


Booking.com

Booking.com


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !