ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΗΚΕ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΤΙΣ ΑΙΓΕΣ 2.192 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ - Philip's Palace in Aiges

0

Αναστηλωμένο Ανάκτορο Φιλίππου Β΄ Αιγές, περιστύλιο

του Κωστή Αλεξίου

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024 από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και ανοίγει για το κοινό από την Κυριακή 7-1-2024, το αναστηλωμένο και αποκαταστημένο, επιβλητικό, μεγάλο Ανάκτορο του Φιλίππου στις Αιγές (Βεργίνα), όπου στέφθηκε Βασιλεύς των Μακεδόνων και ο Μέγας Αλέξανδρος, μετά την δολοφονία του πατέρα του το 336 π.Χ.!

Ανάκτορο Φιλίππου Αιγές
 
Πρόκειται για το μεγαλύτερο και λαμπρότερο παλάτι και συνάμα κτίριο, όλου του αρχαίου ελληνικού κόσμου, τριπλάσιο του Παρθενώνα και εφάμιλλο του αντίστοιχου Ανακτόρου του Μίνωα στην Κνωσό!

Η επιβλητικότατη διώροφη πρόσοψη και είσοδος με πρόπυλο και αέτωμα του Ανακτόρου

Το Ανάκτορο του Φιλίππου ήταν διώροφο, με κόκκινα και γαλάζια κονιάματα που έλαμπαν στον 16κτινο ήλιο της Μακεδονίας, δομημένο με μάρμαρα, ψηφιδωτά και πωρόλιθους, που μεταφέρθηκαν από το γειτονικό όρος Βέρμιο. Η αξία μόνο του πωρόλιθου, σε σημερινές τιμές, ξεπερνάει τα 26 εκατομμύρια ευρώ!

Πρόπυλο με αέτωμα και παράθυρα (αναπαράσταση Μουσείο Αιγών)

Η κατασκευή του πιο εντυπωσιακού παλατιού της Ελλάδας, με το μεγάλο πρόπυλο, κράτησε περίπου 10 χρόνια, από το 350 π.Χ. έως το 340 π.Χ. και θεωρείται έργο του Αρχιτέκτονα Πυθέου, ο οποίος είχε χτίσει τότε και το περίφημο Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας! Το Παλάτι του Φιλίππου θα ήταν το 8ο, εάν δεν το κατέστρεφε η βαρβαρότητα των Ρωμαίων το 168 μ.Χ..

Κάτοψη Ανακτόρου Αιγών

Το εντυπωσιακό τετράγωνο Ανάκτορο είχε μήκος πλευράς 78 μέτρα και ύψος 13,60 μ., εμπεριείχε ένα κεντρικό τεράστιο περιστύλιο έκτασης 4 στρεμμάτων, που μπορούσε να χωρέσει 8.000 όρθιους ανθρώπους!


Σε αυτό το αναστηλωμένο πια περιστύλιο, θεωρείται πως έγινε η ανακήρυξη του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Βασιλιά της Μακεδονίας, γιατί η ανδρεία, η ευφυία, η αρετή και η τόλμη του ήταν γνωστά και αγαπητά από όλους, Αξιωματικούς και Οπλίτες της Μακεδονίας, οι οποίοι και εξέλεγαν τον Βασιλέα!

Η συγκινητική αναστήλωση του περιστυλίου του Ανακτόρου του Φιλίππου Β΄, 2.192 χρόνια μετά

Ένα άλλο μικρότερο, παράπλευρο (δυτικό) περιστύλιο, που ίσως χρησιμοποιούνταν ως παλαίστρα των βασιλικών παίδων, προστέθηκε μεταγενέστερα στα χρόνια των Αντιγονιδών (3ος αο. μ.Χ.)

Η συγκλονιστική αναστήλωση (φωτ. Αγγελική Κοτταρίδη)

Το Ανάκτορο λιαζόταν μεγαλόπρεπα σε μια συνολική έκταση 12,5 στρεμμάτων, λίγο πιο πάνω από τους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών (σημερινή Βεργίνα). Και όλα αυτά τα χρόνια, προστατευόταν από την εκκλησούλα της Αγίας Τριάδας, ως το 1961 που ανασκάφηκε (δείτε και εδώ).

ΔΩΜΑΤΙΑ ΒΕΡΟΙΑ, ΒΕΡΓΙΝΑ -  ROOMS IN VERIA, WERGINA

Booking.com


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !