ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΤΑ AΠΟ 1.000 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΙΕΡΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ - Απευθείας μετάδοση - Comes in Greece the relics of St. Barbara from Venice - Live TV

0

 Έρχεται το απόγευμα μετά από 1.000 χρόνια στην Ελλάδα το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας από τη Βενετία, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 80 χρόνια της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος! Θα παραμείνει στη χώρα μας για 15 ημέρες.


ΛΑΜΠΡΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ


 Στην προστάτιδα του Πυροβολικού μας, στο Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", θα γίνει υποδοχή Αρχηγού Κράτους, ενώ στη συνέχεια το ιερό λείψανό της θα μεταφερθεί υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο  με αυτοκινητοπομπή, η οποία θα κατευθυνθεί στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.


ΣΕ ΚΙΛΛΙΒΑΝΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥ

Στην συμβολή της Ιεράς Οδού και Ελευθερίου Βενιζέλου (ύψος Praktiker), στις 18.30, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος θα υποδεχθεί επικεφαλής του ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού το ιερό σκήνωμα, το οποίο θα τοποθετηθεί σε κιλλίβαντα Πυροβόλου, πλαισιωμένου όχι από απλούς στρατιώτες, αλλά από όλους τους Αξιωματικούς Πυροβολικού Αττικής!

ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ


 Θα ακολουθήσει λιτανευτική πομπή μέχρι τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας όπου, στις 18.45, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος θα παραλάβει το ιερό λείψανο για να μεταφερθεί εντός του Iερού Ναού, όπου θα τελεσθεί Δοξολογία παρουσία των Πολιτειακών, Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών, εκπροσώπων ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών και άλλων φορέων.


Η ΑΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ

 Η Αγία Βαρβάρα, κόρη του φανατικού ειδωλολάτρη Διοσκόρου, έζησε τα τέλη του 3ου αιώνα στην Ηλιούπολη της Κοίλης Συρίας.

 Ο πατέρας της πληροφορήθηκε από τεχνίτες ότι η Αγία ζήτησε να της ανοίξουν τρία παράθυρα στον πύργο όπου ήταν έγκλειστη, στο όνομα της Αγίας Τριάδος και, έτσι, βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είχε γίνει Χριστιανή.

 Εξοργίστηκε τόσο που την κυνήγησε εντός του πύργου με το ξίφος του για να την φονεύσει. Η Αγία κατέφυγε στα όρη, αλλά ο πατέρας της την συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα!

 Όταν ανακρίθηκε, ομολόγησε με παρρησία την πίστη της στον Χριστό και αρνήθηκε τα είδωλα.

 Μετά από φρικτά βασανιστήρια, σφαγιάσθηκε από τον ίδιο τον παιδοκτόνο πατέρα της, τον οποίο αμέσως μετά χτύπησε κεραυνός εξ ουρανού, φοβερού κρότου και λάμψης, διαμελίζοντας και εξαφανίζοντάς τον κυριολεκτικά, θεία δίκη! Γι΄ αυτό και η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτις του Πυροβολικού μας, ιδιότητα την οποία έχει δικαιώσει αμέτρητες φορές στην δοξασμένη ιστορία μας!


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ


 Όταν τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη ο Αυτοκράτορας Λέοντα Στ΄ ο Σοφός (886-912) ανήγειρε Ναό της Αγίας εντός των Ανακτόρων όπου και τα φύλαγε με σεβασμό και δέος!

Βενετία
Μεγάλο μέρος των λειψάνων της Αγίας μεταφέρθηκε όμως στη Βενετία το 1003, την περίοδο εξουσίας του Δόγη Πέτρου Β΄ Orseolo, ως δώρο του Αυτοκράτορος Βασιλείου Β', από την Μαρία Αργυροπούλα, αδελφή του αυτοκράτορα Ρωμανού Γ΄ του Αργυρού, η οποία είχε παντρευτεί στην Πόλη τον γιο του Δόγη,  Ιωάννη.
Το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας, τοποθετήθηκε στον Ναό του Αγίου Μάρκου και αργότερα στον Ναό του San Martino της Βενετίας (φωτο)

Κίεβο
Άλλο μέρος των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας μεταφέρθηκε το 1108 στο Κίεβο, από την κόρη του Αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού που λεγόταν Βαρβάρα, επειδή και εκείνη με τη σειρά της πήγε στο Κίεβο επειδή παντρεύτηκε τον Μεγάλο Δούκα Σβιατοπόλκ Μιχαήλ.


Αρχικά τα λείψανα της Αγίας τοποθετήθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ, αλλά όταν ο Ναός το 1930 κατεδαφίστηκε από τους ασεβείς Κομμουνιστές, τα λείψανα της Αγίας μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου! Όταν πάλι ο Ναός αυτός μετατράπηκε σε ...Μουσείο, η λειψανοθήκη με τα λείψανα της Αγίας μεταφέρθηκαν στον Ι. Ν. Αγίου Βλαδιμήρου Κιέβου (φωτό).

 Άλλα, μικρότερα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας θησαυριζονται σε Μονές και Ναούς μας, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και βέβαια στον Άγιον Όρος.


ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

 Ο προσκυνηματικός τρίκλιτος Ι. Ναός της Αγίας Βαρβάρας όπου θα παραμείνει για 15 ημέρες το ιερό λείψανο της Αγίας,  κτίσθηκε το 1904, στη θέση παλαιότερου Ναού του 1774, ενώ η παράδοση αναφέρει ότι προϋπήρχε και ακόμη παλαιότερος εκεί Ναός πλέον των 1.000 ετών, σύγχρονος της Μονής Δαφνίου!

 Το Άγιο Βήμα του Ναού ονομάζεται και «Εύρεσις», επειδή είναι και ο τόπος όπου βρέθηκε η θαυματουργική εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, ύστερα από όραμα σε κάποιο βοσκό και την βρήκαν δύο γυναίκες από τον Πειραιά.πριν 100 και πλέον χρόνια!

  Σήμερα στο ιερό Προσκύνημα σώζονται  - στην "Έύρεση" - τοιχογραφίες και - στον κυρίως ναό - αγιογραφίες του μεγάλου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου, που έχουν συντηρηθεί.


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

- Το ιερό λείψανο θα παραμείνει στην Ελλάδα για 15 ημέρες, μέχρι και την Κυριακή 24 Μαΐου οπότε θα αναχωρήσει από τον Πειραιά με πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
- Ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται στον ομώνυμο Δήμο Αγίας Βαρβάρας Αττικής, οδός Ελευθερίου Βενιζέλου 40.
- Ο Ι. Ν. της Αγίας Βαρβάρας θα είναι ανοικτός καθημερινά από τις 07.00 π.μ. έως και τις 21.00.
- Κατά την παραμονή του ιερού λειψάνου στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί μια και μόνη μεταφορά του στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» ώστε να το προσκυνήσουν οι ασθενείς συμπολίτες μας.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Δείτε εδώ σε απευθείας μετάδοση την Υποδοχή του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας 
στην Αθήνα από την Βενετία, στις 18.00 το απόγευμα της Κυριακής 10 Μαΐου 2015 μ.Χ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !