ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ "ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ" ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - THE UNKNOWN "PARTHENON" OF MACEDONIA!

0

 
Βρέθηκε ο άγνωστος "Παρθενώνας" της Μακεδονίας, θεμελιωμένος σε πρωτοφανές υψόμετρο, στα 1.200 μέτρα ψηλά στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου, στη θέση Καστρί Γρεβενών, κοντά στα χωριά Πολυνέρι και Αλατόπετρα!


  Το αρχαιολογικό έργο στο Καστρί βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 17 χρόνια υπό την σκαπάνη της Ομότιμης Καθηγήτριας Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Στέλλας Δρούγου και παρουσιάστηκε στο "Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης!


Η "ΑΜΦΙΠΟΛΗ" ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 Έχουν λοιπόν βρεθεί εκεί, στην πιο ορεινή ίσως αρχαιολογική ανασκαφή της χώρας, τα θεμέλια ενός αξιόλογου κτηριακού συγκροτήματος που χρονολογείται στα τελευταία χρόνια του 4ου αι. π.Χ., στα χρόνια δηλαδή των αντίστοιχων ευρημάτων της Αμφίπολης, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Χώρος των ανασκαφών στην Ακρόπολη - Καστρί Γρεβενών


Ο "ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ" ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 Στο μεγάλο πλάτωμα του υψώματος, σε αυτή την Ακρόπολη, βρέθηκαν πετρόχτιστος ναός, μια δωρική στοά και ένα ακόμη μεγάλο κτήριο, που συγκεντρώνονται γύρω από μία τετράπλευρη «πλατεία» και βρίσκονται σε άμεση επαφή με τη μεγάλη δυτική πύλη του οχυρωματικού περιβόλου που προστάτευε την Ακρόπολη!

  Όπως εξηγεί η κυρία Δρούγου είναι σχετικά σπάνιο το γεγονός να βρεθεί οχυρή θέση ακροπόλεως με ταυτόχρονη θρησκευτική χρήση! Δηλαδή μια Ακρόπολη που είναι ταυτόχρονα και οχυρός και ιερός χώρος και ναός, όπως ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη Αθηνών! Αυτό δείχνουν και τα ευρήματα επιγραφών με τα γράμματα "ΙΕΡ...", "ΙΕΡΟ" που εντοπίστηκαν στο Καστρί!

 Ο ναός είχε μήκος 18,80 μέτρα και πλάτος 11,40 μέτρα! Φαίνεται πως καταστράφηκε από πυρκαγιά/εμπρησμό ύστερα από σκληρή πολιορκία, πιθανώς των Ρωμαίων, περί το 150 π.Χ..

Ταινία και σταγόνες από δωρικό τρίγλυφο που κοσμούσε Ναούς


Η ΤΥΜΦΑΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΠΕΡΧΟΝΤΑ

 Το Καστρί - όπως λέγεται ως σήμερα φανερώνοντας την ύπαρξη "κάστρου", δηλαδή οχυρής τοποθεσίας - βρίσκεται στην περιοχή της Τυμφαίας, των δυτικών δηλαδή ορίων του Μακεδονικού Βασιλείου.

  Η Τυμφαία ήταν η περιοχή καταγωγής του περίφημου Πολυπέρχοντα, Στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 319 π.Χ. ορίστηκε από τον ετοιμοθάνατο Αντίπατρο, Αντιβασιλέας όλης της Αυτοκρατορίας, αλλά η εξουσία δεν κράτησε πολύ, επειδή ο Κάσσανδρος, γιος του Αντιπάτρου, δεν αποδέχθηκε την δίκαιη απόφαση του πατέρα του και σήκωσε εξέγερση κατά του Πολυπέρχοντα, ο οποίος τάχθηκε τότε με το πλευρό της Ολυμπιάδας, της Ρωξάνης και του γιου της Αλέξανδρου Δ΄ και νομίμου Διαδόχου!

  Δεν αποκλείεται σε αυτό το ετήσιο διάστημα ο Πολυπέρχων να έβαλε κάποια "πέτρα" εδώ, μια και πρόκειται για δημόσιο έργο, με μεγάλη δημόσια δαπάνη!

 Το βέβαιο είναι όμως ότι το έργο ολοκληρώθηκε στα χρόνια του Κασσάνδρου, καθώς βρέθηκαν πολλά νομίσματά του.

Η Αρχαιολόγος Καθηγήτρια Στέλλα Δρούγου στο Καστρί


ΚΑΣΤΡΙ - ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ

  Η θέση της Ακροπόλεως στο Καστρί Γρεβενών, είναι φύση οχυρή, αλλά και στρατηγική, καθώς ελέγχει το πέρασμα προς Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία ταυτόχρονα!


Χάρτης της θέσης Καστρί δίπλα στην Αλατόπετρα Γρεβενών


Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΟΛΗ

  Η πόλη αυτή της οποίας ανασκάπτεται η εντυπωσιακή Ακρόπολη, είναι εντελώς άγνωστη στους Αρχαιολόγους! Είναι εφάμιλλη της Δωδώνης, αλλά δεν μπορούν να πουν ακόμη ποια είναι! Ούτε ποιος τιμόταν στον ναό. 

  Ένα όμως είναι σίγουρο. Ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική πόλη με ιερή Ακρόπολη-Ναό για τους Μακεδόνες.

   Ο άγνωστος "Παρθενώνας" της Μακεδονίας!


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !