ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΣΚΑΡΙΝΑΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ - Bouboulina's Museum in Spetses

0

 
Στις γραφικές Σπέτσες περιμένει τους επισκέπτες ένα ατόφιο κομμάτι της ιστορίας. Το σπίτι - Μουσείο μιας γυναίκας, που το όνομά της έγινε θρύλος σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα δοξασμένα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.


Είναι το σπίτι της ίδιας της άφοβης Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, που τα κανόνια των πολεμικών της πλοίων, έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων!


ΣΠΕΤΣΕΣ - ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ

Η Λασκαρίνα όμως δεν γεννήθηκε εδώ. Γεννήθηκε στις 11 Μαΐου του 1771, μέσα στις σκοτεινές, υγρές και απάνθρωπες τουρκικές φυλακές της Κωνσταντινούπολης, όταν η άξια μητέρα της Σκεύω προσπαθούσε να συμπαρασταθεί από κοντά στον φυλακισμένο για την Ελευθερία και τα Ορλωφικά συζυγό της, τον Σταυριανό Πινότση...

Εκείνο όμως το κοριτσάκι, που είδε το πρώτο φως μέσα στα φρικτά σίδερα των τουρκικών φυλακών, το προόριζε ο Θεός να γίνει η Καπετάνισσα της Ελευθερίας, που με τον "Αγαμέμνονα", τη θρυλική ναυαρχίδα της, θα προκαλούσε τρόμο στους Τούρκους!


Πρώτη παντού μέσ' τη φωτιά, με τη φωνή, την ψυχή, τα κανόνια και την πιστόλα της: στο Ναύπλιο, τη Μονεμβασιά, το Νεόκαστρο, το Γαλαξείδι και τα παλικάρια της σαν λιοντάρια στο Άργος, την Τριπολιτσά, τα Δερβενάκια!

"Αγαμέμνων" η Ναυαρχίδα της Μπουμπουλίνας με 18 κανόνια

Η Λασκαρίνα, έδωσε τότε στον Αγώνα όλη την τεράστια περιουσία της και τα παιδιά της και συγγένεψε μάλιστα με τον Κολοκοτρώνη, δίνοντας την κόρη της Ελένη, για γυναίκα στον γιο του Γέρου του Μωριά, τον Πάνο Κολοκοτρώνη, που δυστυχώς σφαίρα ελληνική πήρε τη ζωή του, όπως και την δική της αργότερα, στις 22 Μαΐου 1825...

 
Το σπίτι της θρυλικής Ελληνίδας Καπετάνισσας, που οι Ρώσοι της απένειμαν τον τίτλο της Ναυάρχου (σύμφωνα με τον Διευθυντή του Μουσείου), τον πρώτο στην ιστορία για γυναίκα, έγινε Μουσείο το 1991 από τον απόγονό της (τετρασέγγονο) κ. Φίλιππο Δεμερτζή - Μπούμπουλη, στην προσπάθειά του να διασώσει το ιστορικό αρχοντικό που κινδύνευε τότε από κατάρρευση.

Και πράγματι σήμερα, είναι μια όαση συγκίνησης, εθνικής υπερηφάνειας και αγάπης για την πατρίδα, που υπάρχει λεύτερη χάρη στις μεγάλες θυσίες μεγάλων ηρώων, όπως της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, που τα οστά της αναπαύονται εκεί μέσα στο σπίτι της!


ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ ΣΠΕΤΣΕΣ - ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ


Η σημαία της Μπουμπουλίνας σαν θυρεός 
Το Μουσείο Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες κατά τους χειμερινούς μήνες παραμένει κλειστό.

Λειτουργεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και στη συνέχεια καθημερινά από την 25η Μαρτίου μέχρι και την 28η Οκτωβρίου

  Ώρες λειτουργίας είναι συνήθως:

Κυριακή έως  Παρασκευή
10:00 π.μ. - 8:30 μ.μ.

Σάββατο
11:00 π.μ. - 8:30 μ.μ. 

Υπάρχουν πληροφοριακοί πίνακες στο λιμάνι και έξω από το Μουσείο για διαφοροποιήσεις ανάλογα με την εποχή.

Ειδικά για Ιούλιο και Αύγουστο, οι ώρες έναρξης των ξεναγήσεων έχουν ως εξής:

Πρωί: 9.45, 10.30, 11.15, 12.00, 12.45, 13.30, 14.15

Απόγευμα: 15.45, 16.30, 17.15, 18.00, 18.45, 19.30, 20.15

Το εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ, το φοιτητικό 4 και το μαθητικό (από 6 έως 18 χρονών) 2 ευρώ.

  

IN GREECE  -  ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !