Ο ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ - ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - SAINT GEORGE KILL THE DRAGON

0


 Ο Αη Γιώργης θα σκοτώσει τον Δράκο και θα σώσει την Βασιλοπούλα! Μοναδικό έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στο Νέο Σούλι Σερρών! (στο κάτω μέρος το πρόγραμμα εορτασμού του 2018)
  

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΔΡΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ


 Ανήμερα της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Νέο Σούλι Σερρών αναβιώνει το έθιμο της Δρακοκτονίας!


 Σύμφωνα με την παράδοση της περιοχής, τα παλιά χρόνια ένας δράκος έκοβε τα νερά του χωριού και για να τα αφήνει ζητούσε κάθε χρόνο έναν κάτοικο του χωριού, που έπρεπε να διαλεχθεί με κλήρο.

 Κάποια χρονιά όμως ο κλήρος έπεσε στη βασιλοπούλα του χωριού. Εκείνη συντετριμμένη, καθώς την οδηγούσαν στον τόπο του φρικτού μαρτυρίου, παρακάλεσε με λυγμούς τον Θεό να την σώσει.


Και τότε θαυματουργικά εμφανίστηκε ο Άγιος Γεώργιος πάνω στο άλογό του, έχοντας στα χέρια του σταυρό και κοντάρι και φόνευσε τον φοβερό δράκο!


 Στις ευχαριστίες τις βασιλοπούλας, ο Άγιος Γεώργιος το μόνο που της ζήτησε σαν χάρη, ήταν το να χτίσει Εκκλησία μέσα στο χωριό, όπως και έγινε!


Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ


 Από τη μέρα λοιπόν που έγινε το θαύμα του Αγίου Γεωργίου μέχρι τώρα, κάθε χρόνο ανήμερα εορτής της μνήμης του, γίνεται αναπαράσταση της “Δρακοκτονίας”.

 Μαυροφορεμένες κοπέλες οδηγούν την βασιλοπούλα στο χώρο της θυσίας στη πλατεία του χωριού. Εκεί κοντά βρίσκεται τοποθετημένο ένα ομοίωμα του “δράκου”.


 Αλλά μετά από λίγη ώρα καταφτάνει ο Άγιος Γεώργιος καβαλάρης πάνω σε λευκό άλογο, κρατώντας το κοντάρι του με τον σταυρό! Φονεύει τον δράκο, σώζει τη βασιλοπούλα και ελευθερώνει τα νερά!


    Το φετινό πρόγραμμα εορτασμού για το 2018, έχει ως εξής:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)