Η ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΑΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - Virgin of Mavriotissa in Kastoria

0

  Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019 στις 8.00 βράδυ, θα αρχίσει η κατανυκτική υπαίθρια Αγρυπνία στο Μοναστήρι της Μαυριώτισσας στην Καστοριά, το οποίο πανηγυρίζει όπως κάθε χρόνο στα λεγόμενα "εννιάμερα της Παναγιάς", στην απόδοση δηλαδή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (23 Αυγούστου).

Παναγία Μαυριώτισσα
   
Το Μοναστήρι χτίστηκε περί το 1082 μ.Χ., στον τόπο που αποβιβάστηκαν τα στρατεύματα του Αυτοκράτορά μας Αλεξίου Α΄ Κομνηνού, για να εκδιώξουν τους Νορμανδούς κατακτητές της Καστοριάς.


  Βυζαντινό, μικρό και κατανυκτικό, ιστορημένο με αγιογραφίες μέσα, αλλά και από έξω, στους εξωτερικούς τοίχους, τραυματισμένες από την μανία των Τούρκων, αλλά ολοζώντανες, βαλμένο δίπλα στην όμορφη λίμνη, φυτεμένο ανάμεσα σε θεόρατα πλατάνια, προκαλεί μια μοναδική αίσθηση και γυρίζει τον προσκυνητή στα χρόνια του Βυζαντίου, αλλά και του Μακεδονικού Αγώνα!


  Βλέπεις τον Μητροπολίτη και νομίζεις πως θα ξεπροβάλει και ο Αυτοκράτορας, συνοδεία σπαθοφόρων με τον δικέφαλο αετό και το μονόγραμμα του Χριστού!


  Ακούς τις μοναδικές ψαλμωδίες και νομίζεις πως βρίσκεσαι στην Πόλη ή στα χρόνια του Δεσπότη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη, περιμένοντας να ξεπροβάλουν Μακεδονομάχοι με καλπάκι και ντουλαμά, απεσταλμένοι του Παύλου Μελά, που έμαθε λες τα άσχημα νέα από τις Πρέσπες!


  Ηρωικά και ευσεβή μέρη, που μοσχομυρίζουν Μακεδονία και Βυζάντιο! Τούτον τον μοναδικό συνδυασμό που απογειώνει την ψυχή, την ξεκολλά από το σήμερα και την ταξιδεύει στο χθες μα και στον ουρανό, όπου η Παναγιά η Μαυριώτισσα, δεν παύει να δέεται για τούτο τον όμορφο τόπο, όπου πριν 1.400 χρόνια έχτισε Κάστρο (Καστοριά) ο ίδιος ο Ιουστινιανός!


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΓΡΥΠΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ

Αγία Τράπεζα της υπαίθριας αγρυπνίας έξω από τον Ι. Ναό Παναγίας Μαυριώτισσας, στον τοίχο του οποίου διακρίνεται η αγιογραφία του Αββά Σισσώη μπροστά στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πιθανώς και στους τάφους των Πτολεμαίων της Αιγύπτου, στο "Σώμα" της Αλεξάνδρειας
  
Η πανηγυρική Αγρυπνία γίνεται όπως πάντα την παραμονή της εορτής, στις 22 Αυγούστου και μάλιστα υπαίθρια, έξω ακριβώς τον καθολικό του Μοναστηριού, αν και οι αγιογραφημένοι εξωτερικοί τοίχοι δίνουν την εντύπωση ότι είσαι μέσα σε Ναό, με σκέπη τον έναστρο ουρανό, που μαρτυρεί το μεγαλείο και την σοφία του ενός και Τριαδικού Θεού!


   Ξεκινά περί τις 8.00 το απόγευμα, με Αγιασμό στην φιάλη της Μονής και το Μικρό Απόδειπνο, ενώ αμέσως μετά ψάλλεται ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και η Λιτή. Ακολουθεί μια υπέροχη Λιτανεία γύρω από την Μονή της Μαυριώτισσας και δίπλα στη λίμνη της Καστοριάς, για να αρχίσει στη συνέχεια ο Όρθρος και γύρω στις 12.00 τα μεσάνυχτα η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία! Στο τέλος, προσφέρεται συνήθως και ένα μικρό κέρασμα, ως ευλογία στους προσκυνητές.


Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΡΦΥΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΥΡΙΩΤΙΣΣΑ

Παναγία Πορφύρα
  
Ένας επιπρόσθετος λόγος, για να ζήσει κανείς μια τέτοια μοναδικά κατανυκτική, βυζαντινή και μακεδονική ουράνια νύχτα, είναι το ότι έχει έλθει ήδη από τον Δεκαπενταύγουστο και βρίσκεται στο Μοναστήρι της Μαυριώτισσας, η επίσης θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πορφύρας, που φυλάσσεται ψηλά, πάνω στην Μητρόπολη Καστοριάς, δίπλα στον τάφο του Γερμανού Καραβαγγέλη και του Παύλου Μελά!


  Η εικόνα της Παναγίας Πορφύρας έρχεται κάθε χρόνο στο Μοναστήρι της Μαυριώτισσας με καραβάκι από τη λίμνη και παραμένει μέχρι και την ολοκλήρωση της εορτής της 23ης Αυγούστου (απόδοση Κοιμήσεως - "εννιάμερα"), προσφέροντας έτσι διπλή χαρά στους εκατοντάδες προσκυνητές, μικρούς και μεγάλους, που ξαναζούν το "Πάσχα του καλοκαιριού", εκεί πλάι στην πανέμορφη λίμνη.


   Είναι σίγουρα μια μοναδική εμπειρία και ευλογία που δεν πρέπει να χάσετε. Η Παναγιά Μαυριώτισσα, η Κυρά της Λίμνης της Καστοριάς, σας περιμένει, στην όμορφη βορεινή αρχόντισσα πόλη της Μακεδονίας!

  Φωτογραφίες Ι.Μητροπόλεως Καστοριάς

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !