ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ - Unforgettable Easter in the Byzantine Monemvasia

0

 
Μονέμβατο το ξακουστό βυζαντινό Κάστρο, με μία δηλαδή και μοναδική είσοδο - έμβαση, μεταμορφώνεται την Άνοιξη σε έναν ανθοστόλιστο βράχο, γεμάτο πολύχρωμα αγριολούλουδα να ξεπετάγονται θαρραλέα στις σχισμές της θαλασσαρμυρισμένης πέτρας, που έχει να διηγηθεί ιστορίες και πατήματα αιώνων!

Το εντυπωσιακό βραχόκαστρο της Μονεμβασιάς

Η μοναδική σε ατμόσφαιρα, ρομαντισμό και γοητεία Μονεμβασιά, η επονομαζόμενη και "μικρό Γιβραλτάρ" λόγω του τεράστιου θαλάσσιου βράχου της, η βυζαντινή πολιτεία με τις 40 κάποτε Εκκλησίες, είναι ο πλέον ιδανικός τόπος για να ζήσει κανείς εκεί ήσυχα και κατανυκτικά, χωρίς θόρυβο και αυτοκίνητα, τις άγιες ημέρες του Πάσχα! Τόσο τα Πάθη, όσο και την Λαμπρή και χαρμόσυνη Ανάσταση!

Μαγαζάκια με γούστο και τέχνη

Η κεντρική οδός "Γιάννη Ρίτσου", ανάμεσα από γραφικά μαγαζάκια θα σας οδηγήσει στο "Κανόνι", την Πλατεία όπου βρίσκεται η ιστορική και ξακουστή Εκκλησία του Χριστού Ελκομένου (προς την Σταύρωση), που χρονολογείται από τον 6ο αι. π.Χ., όταν ο Ιουστινιανός καστροτείχιζε τον τόπο, για να μεταφέρει εκεί κατοίκους της Σπάρτης, με σκοπό να τον φυλάξουν και να τον δοξάσουν!

Εκκλησία του Χριστού Ελκομένου

Εδώ θησαυρίζεται η περίφημη Εικόνα της Σταύρωσης (του "Χριστού Ελκομένου") της Παλαιολόγειας Αναγέννησης, που είχε κλαπεί το 1979, εντοπίστηκε και επιστράφηκε και πάλι στη θέση της!

Περιφορά του Επιταφίου στα λιθόστρωτα του Κάστρου

Ο Ιερός Ναός ήταν και είναι το επίκεντρο της "Κάτω Πόλης" της Μονεμβασιάς, η οποία και χτίστηκε σιγά σιγά γύρω του! Κατέχει λοιπόν δεσπόζουσα θέση και τις ημέρες του Πάσχα, και ιδίως από την Μεγάλη Πέμπτη με την Σταύρωση του Χριστού.

Ακολουθώντας τον Επιτάφιο στην μοναδική Μονεμβασιά

Από εκεί άλλωστε την Μεγάλη Παρασκευή, βγαίνει μέσα στη νύχτα, υπό τους αργούς, δυνατούς χτύπους του καμπαναριού, ανάμεσα σε αγγελικά Εγκώμια, παραδεισένιο θυμίαμα και το "η Ζωή εν τάφω", ο Επιτάφιος της Μονεμβασιάς, για να διαβεί όλα τα στενοσόκακα, τις καμάρες και τα καλντερίμια του Κάστρου, κάνοντας όλους τους προσκυνητές να νιώθουν δεμένοι, σαν μια οικογένεια, μια πρωτόγνωρη αίσθηση που ξέρει καλά να δίνει η βυζαντινή αυτή αρχόντισσα, καρτερώντας τους Αυτοκράτορες και κτήτορές της να φανούν με δρόμωνες και χελάνδια στα ανοιχτά και να κάνουν σινιάλο με πυρσούς και κλεφτοφάναρα για την μεγάλη μέρα που ζυγώνει!

"Δεύτε λάβετε φως" - Βραδιά της Ανάστασης στον Χριστό Ελκόμενο

Πράγματι, το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, όλα είναι διαφορετικά, χαρούμενα, αλλιώτικα, γιορτινά, λαμπριάτικα, ενώ κόκκινα αυγά, λαμπροκούλουρα και λαμπάδες περιμένουν με ανυπομονησία και χαμόγελα ζωής και ελπίδας να λάβουν το Άγιον Φως και να ακούσουν το συγκλονιστικό "Χριστός Ανέστη", που δονεί συθέμελα το Κάστρο και τις ψυχές ως τα ουράνια, απογειώνει και λευτερώνει τον άνθρωπο και τον μπάζει στον Παράδεισο, μετά την νυχτερινή Θεία Κοινωνία του Αναστάντος Χριστού!

Με θέα στο Μυρτώο Πέλαγος

Ύστερα γιομίζει μυρωδιά παραδοσιακής μαγειρίτσας ο τόπος και οι ταβέρνες της Μονεμβασιάς και της γειτονικής Γέφυρας δεν προλαβαίνουν! Γι΄ αυτό πρέπει από μέρες να κρατήσετε τραπέζι και για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, αλλά και για το αρνί της Κυριακής του Πάσχα, γιατί θα το ψάχνετε, αλλά δεν θα το βρίσκετε ούτε με πυξίδα...

Το παραδοσιακό έθιμο του "καψίματος του Ιούδα"

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, την πλατεία της Παναγίας Χρυσαφίτισσας, γίνεται το εντυπωσιακό "κάψιμο του Ιούδα" που παρακολουθεί κάθε χρόνο πλήθος κόσμου, συμβολίζοντας το "κάψιμο" του προδότη στην Κόλαση, αποτρέποντας παράλληλα την προδοσία της Ορθοδοξίας και της Πατρίδας, σε έναν τόπο όπου πέρασαν πολλοί κατακτητές, αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να κατακτήσουν. Πέτρες πήραν, ψυχή και Ελλάδα δεν πήραν!

"Κάψιμο του Ιούδα", Μονεμβασιά

Μην χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να ζήσετε κάθε στιγμή του ελληνικού Πάσχα στην μοναδική Βυζαντινή Μονεμβασιά! Την ευκαιρία να αλλάξετε χρόνο και αιώνα, σε ένα αβύθιστο και περήφανο πετροκάραβο της ελληνικής ιστορίας! Την ευκαιρία να κάνετε Πάσχα σε ένα αληθινό, ζωντανό Κάστρο μιας άλλης εποχής, που θα σας γεμίζει με μοναδικά συναισθήματα, εικόνες, ήχους, πέτρα και θάλασσα! Αρκεί να διαβείτε την μοναδική έμβασή του! Διαβείτε την και ζήστε αξέχαστες στιγμές! Στιγμές αιώνιες!

Το "κάψιμο του Ιούδα" στην Πλατεία Παναγίας Χρυσαφίτισσας



Δωμάτια Μονεμβασιά - Rooms in Monemvasia


Booking.com


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !