BYZANTINO ΠΑΣΧΑ ΣΤΗN ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - Easter in Byzantine Kastoria, Macedonia, Greece

0


Ο Ελβετός βυζαντινολόγος Ανρί Γκρεγκουάρ έχει πει κάποτε πως "αν ποτέ η βυζαντινή παράδοση χαθεί, η πόλη της Καστοριάς είναι αρκετή για να γίνει ανάκτησή της". Και πράγματι, η Καστοριά του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού, με την πανέμορφη λίμνη, τα αιωνόβια πλατάνια και τα μοναδικά αγριολούλουδα, την παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική, τα στενά δρομάκια, τα μαγαζιά με καστοριανές γούνες και δώρα, τους τάφους - εθνικά σύμβολα του Παύλου Μελά και του Γερμανού Καραβαγγέλη και τις περισσότερες από εβδομήντα βυζαντινές και μεταβυζαντινές Εκκλησιές της, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό και για τις άγιες ημέρες του Πάσχα!

Δεν πρόκειται βέβαια για συνηθισμένους Ιερούς Ναούς, αλλά για ξεχωριστές, μοναδικές, ατόφια βυζαντινές Εκκλησιές, με υψηλής τέχνης τοιχογραφίες, που μεταμορφώνουν την περιοχή της Καστοριάς σε ένα ζωντανό κάστρο βυζαντινού πολιτισμού, καθιστώντας την έναν από τους πιο αγαπητούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας! 



ΣΠΑΝΙΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Βυζαντινός Ναός Παναγίας "Κουμπελίδικης", 9ου ή 11ου αι. μ.Χ.

Σπάνιες και μοναδικές Βυζαντινές Εκκλησίες περιμένουν τους προσκυνητές, όπως η Παναγία "Κουμπελίδικη" στην Ακρόπολη της Καστοριάς, που όμως η πραγματική ονομασία της, όπως φανερώνει επιγραφή της στεφάνης του τρούλου, είναι "Παναγία η Σκουταριώτισσα και Ακαταμάχητος"! "Σκουτάρι" είναι βυζαντινή ασπίδα, ενώ "Σκουταράτοι" οι στρατιώτες που κρατούσαν ασπίδα. 

Το χτίσιμο λοιπόν της Εκκλησίας με τον μοναδικό πυργένιο τρούλο, προφανώς συνδέεεται με κάποιο μεγάλο θαύμα της Θεοτόκου, ίσως στα χρόνια των επικών αγώνων του Βασιλείου Β΄ (Βουγλαροκτόνου), του σωτήρα Αυτοκράτορα όχι μόνο της Μακεδονίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας! Ο Ναός είναι επισκέψιμος κατόπιν συννενοήσεως με το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, τηλ. +30 24670 88200 και 24670 26781.

Βυζαντινός Ναός Αγίων Αναργύρων, 10ου αι. μ.Χ.
 
Άλλος ένας πολύ σημαντικός Βυζαντινός Ναός, είναι ο Ι. Ν. Αγίου Στεφάνου του 9ου αιώνα μ.Χ., τρίκλιτη καμαροσκεπής βασιλική με νάρθηκα και γυναικωνίτη, με την παλαιότερη στην Ελλάδα αγιογράφηση της Δευτέρας Παρουσίας! Ο Ναός διαθέτει μικρό παρεκκλήσι, το λεγόμενο "ασκηταριό", αφιερωμένο στην Αγία Άννα και πιθανολογείται ότι ήταν μοναστηριακός. Ο Ναός είναι επισκέψιμος κατόπιν συννενοήσεως με το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, τηλ. +30 24670 88200  και 24670 26781.

Βυζαντινός Ναός Αγίων Αναργύρων, 10ου αι. μ.Χ.

Εξαιρετικά ενδιαφέρων είναι και ο Βυζαντινός Ναός Αγίων Αναργύρων του 10ου αιώνα μ.Χ. που βρίσκεται στη συνοικία Απόζαρι.

Βυζαντινός Ναός Αγίων Αναργύρων, 10ου αι. μ.Χ. (εσωτερικό)

Ο Ναός είναι γεμάτος με δυνατές τοιχογραφίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει ο Επιτάφιος Θρήνος με τον Ενταφιασμό του Κυρίου, δοσμένος με την "κομνήνεια" τεχνοτροπία!

Οι κτήτορες του Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων, Θεόδωρος Λημνιώτης και Άννα Ραδηνή

Η Εκκλησία γύρω στα 1170 - 1180 μ.Χ.  ανακαινίσθηκε από το Θεόδωρο Λημνιώτη και την σύζυγό του Άννα Ραδηνή και αφιερώθηκε στους ιαματικούς Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό, ενώ σε παράσταση των κτητόρων ο Ναός προσφέρεται στην Παναγία Βρεφοκρατούσα. Ο Ναός είναι επισκέψιμος κατόπιν συννενοήσεως με το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, τηλ. +30 24670 88200  και 24670 26781.


ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ


Την Μεγάλη Εβδομάδα, κατανυκτικές ψαλμωδίες και θυμίαμα ανακατεμμένο με ανθισμένες πασχαλιές πλημμυρίζουν την βυζαντινή αρχόντισσα, ενώ το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, μετά την ακολουθία των Παθών, μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στο στόλισμα των Επιταφίων.


Την Μεγάλη Παρασκευή, από το πρωί οι Εκκλησίες γεμίζουν με πιστούς για την συγκινητική τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου.


Κορυφαία στιγμή για τους Καστοριανούς αποτελει η συνάντηση των Επιταφίων του Μητροπολιτικού Ι. Ναού και του Ι. Ν Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Ομονοίας, όπου πλήθος κόσμου ακολουθεί με κατάνυξη, ψάλλοντας το "η ζωή εν τάφω" και το "ω, γλυκύ μου έαρ"...





ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Ι. Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας

Όσο για την Αναστάση του Κυρίου, τη νύχτα της μεγάλης χαράς, της μεγάλης νίκης του Χριστού κατά του θανάτου, μπορείτε να τη ζήσετε μοναδικά ως το τέλος, να λάβετε Άγιο Φως και να Κοινωνήσετε μεταμεσονύχτια στους ενοριακούς Ναούς της πόλης, όπως τον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,  Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, Ι. Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης, Ι. Ν. Αγίου Νικάνορος, Ι. Ν. Αγίων Πάντων.

Ι. Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας - δεξιά η τοιχογραφία με τον Μέγα Αλέξανδρο

Την πιο μεγάλη συγκίνηση πάντως προσφέρει η Ανάσταση στο πανέμορφο και ξακουστό Μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας του 11ου αι. μ.Χ., πλάι στη λίμνη, που θα αντηχεί και αυτή, όπως και όλη η Καστοριά από τα "Χριστός Ανέστη", την ώρα που το "δεύτε λάβετε Φως" θα έχει ζωντανέψει τις παμπάλαιες τοιχογραφίες της Μονής και αυτόν ακόμη τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο, που ιστορείται πλάι στον Αββά Σισσώη, στον εξωτερικό τοίχο του Καθολικού!

Αλλά η είδηση της Ανάστασης, οι βυζαντινές καμπανοκρουσίες, οι "τουφεκιές" της χαράς, θα ζωντανέψουν και τους θρυλικούς Μακεδονομάχους, της Μακεδονίας της ξακουστής, της μίας και μόνης και αιώνια Ελληνικής, που σας περιμένει εκεί πάνω, στους τάφους του Παύλου Μελά και του Γερμανού Καραβαγγέλη, πίσω και δίπλα από την Ιεά Μητρόπολη της ιστορικής και βυζαντινής πολιτείας, για το μεγάλο "Χριστός Ανέστη", ανταμοιβή δίκαια για την μεγάλη θυσία τους για Πίστη και Πατρίδα!



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ντολτσό

Για φαγητό βέβαια στο Ντολτσό, με τα παλιά παραδοσιακά σπίτια και μακεδονικά αρχοντικά, για μαγειρίτσα, κοκορέτσι, αρνάκι στην σούβλα ή αρνάκι καπαμά (καπακωμένο, η παραδοσιακή πασχαλινή νοστιμιά της Καστοριάς), ντόπια τυριά και βραβευμένα τοπικά μακεδονικά κρασιά!

Κοντινές και μακρινότερες εξορμήσεις σας μπορούν να γίνουν στη Σπηλιά του Δράκου, από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια της Ελλάδας και της Ευρώπης, με επτά μικρές λίμνες (δίπλα στο Μοναστήρι της Μαυριώτισσας), τον λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού ηλικιας 7.500 ετών, με το εξαιρετικό, υπαίθριο Οικομουσείο αναπαράστασης του οικισμού (δίπλα στην πόλη), το απολιθωμένο Δάσος στο Νόστιμο (προς Άργος Ορεστικό) όπου είχε εκραγεί ηφαίστειο, με τη λάβα του να εγκλωβίζει το απολιθωμένο δόντι ενός γιγάντιου καρχαρία 20 με 25 μέτρων, κορμούς δέντρων, φοινίκων και άλλων τροπικών ειδών, αλλά και μύδια, αστερίες, κοχύλια και πολλά άλλα, που εντυπωσιάζουν για το πως βρέθηκαν εκεί πάνω, τόσο μακριά από την θάλασσα!

Μπορείτε ακόμη να επισκεφτείτε στα Κορέστια το σπίτι - Μουσείο του Καπετάν Κώττα και το σπίτι - Μουσείο όπου σκοτώθηκε για την ελευθερία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας ο Παύλος Μελάς, στα αντίστοιχα ομώνυμα χωριά ή και να προχωρήσετε ακόμη παραπέρα ως τις γραφικές Πρέσπες.

Πάρτε μια δυνατή γεύση Καστοριάς στο βίντεο και καλό σας Πάσχα.



Δωμάτια Ρόδος - Rooms in Rhodes

Booking.com Booking.com

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !