ΤΟ ΔΑΝΤΕΛΩΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΙΕΡΑΚΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ - Port of Ierakas in Monemvasia

0

 
Μια θαλάσσια κορδέλα μοναδικής ομορφιάς ξετυλίγεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Μονεμβασιάς, στο άγνωστο και ανέγγιχτο από τους πολλούς Λιμάνι του Ιέρακα (Γέρακα), το «Ευλίμενον χωρίον», όπως ονομάστηκε από τον Παυσανία, ένα ασφαλές και γραφικό αγκυροβόλιο για ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη, αφού είναι προστατευμένο από όλους τους ανέμους, ενώ στην απόληξη του όρμου υπάρχει σημαντικός υγροβιότοπος!



 Στον καιρό του Βυζαντίου λεγόταν "Ιέραξ" και υπήρξε ορμητήριο πολεμικών δρομώνων εναντίον των Σαρακηνών! Παράλληλα εδώ εξασφαλίζονταν ο μακροχρόνιος ελλιμενισμός των πλοίων της Μονεμβασιάς και παράλληλα λειτουργούσαν ναυπηγεία.


  Στα χρόνια των Βενετών ονομαζόταν και "Porto Cadena" (Λιμάνι της Αλυσίδας) εξαιτίας της τεράστιας αλυσίδας με την οποία έκλειναν την είσοδο του φυσικού αυτού λιμανιού οι Ενετοί, προκειμένου να αποτρέψουν της είσοδο σε ...ανεπιθύμητους επισκέπτες.


  Μια άλλη ονομασία του Γέρακα ήταν "Porto delle Botte", δηλαδή "Λιμάνι των Βαρελιών", καθώς από εκεί γινόταν κυρίως η εξαγωγή του περίφημου οίνου "Malvasia" της Μονεμβασιάς! 


Το δαντελωτό Λιμανάκι του Ιέρακα, αποτελεί σήμερα ένα ήσυχο, γραφικό ψαροχώρι, με ενοικιαζόμενα δωμάτια και ψαροταβέρνες, των οποίων ιδιοκτήτες είναι οι ίδιοι ψαράδες και αυτό σημαίνει ότι σας περιμένει εκεί άφθονο ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά, όλες τις εποχές του χρόνου!


 Μοναδική εμπειρία αποτελεί και η επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας στον δρόμο προς Ρειχιά, με τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας ΕυαγγελίστριαςΡόδον Αμάραντον και Αγίου Γεωργίου, με μοναδική θέα το Μυρτώο Πέλαγος.



Δείτε το εκπληκτικό βίντεο του Γέρακα από ψηλά:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !