Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ - Saint Markella in Chios

0


 Το μεγαλύτερο πανηγύρι της Χίου και ένα από τα μεγαλύτερα ολόκληρου του Αιγαίου, είναι αυτό της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος, που γίνεται κάθε χρόνο την παραμονή και ανήμερα της εορτής της στις 22 Ιουλίου, στην ΒΔ πλευρά του νησιού της μαστίχας!

 Η Αγία Μαρκέλλα, όπως φανερώνει και το "Χιοπολίτιδα", καταγόταν από την Χίο. Γεννήθηκε στην Βολισσό περί το 1.500 μ.Χ. από ευσεβή και ενάρετη μητέρα την οποία όμως έχασε νωρίς.


 Ζώντας με αδιάκοπη προσευχή, αγνότητα και σεμνότητα, έμοιαζε επίγειος άγγελος, τόσο που την φθόνησε ο αιώνιος εχθρός του ανθρώπου και έβαλε άσχημες και ανήθικες επιθυμίες στην καρδιά του ειδωλολάτρη πατέρα της, ώστε να την καταδιώξει με μανία. 

 Η καλή και όμορφη Μαρκέλλα, μόνη, τρομαγμένη και γεμάτη διπλή πίκρα, κατέφυγε τότε στα βουνά και κρυβόταν πίσω από μία βάτο, ώσπου την αντιλήφθηκε ένας βοσκός και ανύποπτος την φανέρωσε στον σκληρό διώκτης της, που έβαλε φωτιά για να την αναγκάσει να βγει!


 Η Αγία κατάφερε και τότε να ξεφύγει, τρέχοντας προς την θάλασσα, πάνω σε πέτρες και βράχια. Εκείνος, μην μπορώντας να την φθάσει, την τοξεύει από μακριά. Σαν πληγωμένο ελάφι, με το αίμα της να βάφει κόκκινα τα βράχια, συνέχισε τότε όσο μπορούσε, μέχρι που έχασε τις δυνάμεις της...

 Ο άκαρδος διώκτης της όμως πλησίαζε και η Αγία Μαρκέλλα, μην μπορώντας πια να ξεφύγει, με βαθιά πίστη ύψωσε τα αγνά της χέρια στον ουρανό, ζητώντας από τον Χριστό να ανοίξει τον βράχο για να την κλείσει μέσα! Και το απίστευτο θαύμα έγινε! Το σώμα της Αγίας μπήκε μέσα στο βράχο και σφραγίστηκε από κάθε παραβίαση, αλλά το πάνω μέρος του έμεινε απ' έξω, για να φτάσει στο μαρτύριο και να στεφανωθεί ουράνια και αμάραντη δόξα!


  Ο πατέρας της τότε, βλέποντας το συγκλονιστικό θαύμα του βράχου, αντί να έρθει στα καλά του και να μετανοήσει, οργισμένος και τυφλωμένος όπως ήταν, τράβηξε το σπαθί του και απέκοψε τους μαστούς της Αγίας και έπειτα το άγιο κεφάλι της! Ήταν 22 Ιουλίου...



  Το αίμα της μάρτυρος έβαψε τους βράχους και τη θάλασσα κόκκινη και κόκκινο είναι ακόμη και σήμερα το σημείο εκείνο, όπου αναβλύζει ιαματικό Αγίασμα, το οποίο "βράζει" και ατμίζει όταν γίνεται Θεία Λειτουργία, ενώ συνεχώς από τότε συμβαίνουν εκεί αμέτρητα θαύματα!


 Η Αγία Μαρκέλλα, για τον βίο, το νεαρό της ηλικίας της, το μαρτυριό της και τα εξαίσια θαύματα που τελεί ο Χριστός από τις προσευχές της και προς τιμή της, είναι πολύ αγαπητή και στην χάρη της προστρέχουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας και όλου του κόσμου! Μάλιστα στην εορτή της γίνεται μεγάλο πανηγύρι (21 - 22 Ιουλίου), με χιλιάδες προσκυνητές να σπεύδουν με ταπείνωση και πίστη για να θέσουν τα αιτήματα ή τα ευχαριστήρια τάματά τους.


 Τις ημέρες εκείνες το Μοναστήρι της είναι ανοικτό όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ όλοι παίρνουν το θαλάσσιο μονοπάτι (15 λεπτά με τα πόδια) προς το σημείο του μαρτυρίου, τον θαλάσσιο βράχο όπου αναβλύζει το θαυματουργό Αγίασμα και όπου τελευταία έχει κτιστεί μικρό παρεκκλήσι μέσα στα βράχια για την προστάτιδα της μυροβόλου Χίου. Την Αγία Μαρκέλλα την Χιοπολίτιδα.



 Για το τι απέγιναν τα λείψανα και η κάρα της Αγίας, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες εκτός από ένα μικρό απότμημα που υπάρχει στην Ιερά Μονή Νταού Πεντέλης. Ήταν τότε βέβαια, η Γενοβέζικη κατοχή της Χίου, όπου η Ορθοδοξία διωκόταν και ύστερα η Οθωμανική...

 Άλλοι λένε ότι η κάρα βρίσκεται στη Ρώμη, άλλοι ότι τάφηκε κάπου στη Χίο, ίσως στο σημείο της βάτου... Ο Θεός θα την φανερώσει κάποτε, όπως τόσες και τόσες Αγίες, όπως σχετικά πρόσφατα τις συνομήλικές της, Αγία Κυράννα της Όσσας Λαγκαδά και Αγία Ακυλίνα (Αγγελίνα) του Ζαγκλιβερίου.

  Το τηλέφωνο της Ι. Μονής Αγίας Μαρκέλλας Χίου είναι 22740 21269




Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !