ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ - Monastery of Panagia Molyvdoskepastou

0


 Κοντά στη γραφική Κόνιτσα, στους πρόποδες του όρους Δούσκου, πλάι στον Αώο ποταμό και την Βόρειο Ήπειρο, στέκεται άγρυπνο προσκυνητάρι του Γένους η Αυτοκρατορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης ή Μολυβδοσκεπάστου!


 Το όνομα "Μολυβδοσκέπαστη ή Μολυβδοσκεπάστου" προέρχεται από τις μολύβδινες πλάκες που σκέπαζαν το καθολικό του Μοναστηριού και τις οποίες αφαιρέσανε οι Τούρκοι, προκειμένου να φτιάξουνε βόλια...

Η Ιερά Μονή έχει ιστορία σχεδόν 1.400 χρόνων, αφού ιδρύθηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο, καθώς επέστρεφε από την εκστρατεία του στη Σικελία (671–672 μ.Χ) και αργότερα ανακαινίστηκε αρχικά από τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Παλαιολόγο (1328– 1341 μ.Χ.) και μετέπειτα από κατοίκους της Πωγωνιανής, οι οποίοι και αγιογράφησαν το καθολικό της, το 1522 μ.Χ..


 Το Μοναστήρι υπήρξε έδρα της Αρχιεπισκοπής Πωγωνιανής από τον 12ο έως τον 17ο αιώνα, ενώ από τον 14ο αιώνα λειτουργούσε εκεί Σχολή Χειρογράφων!

 Τον Ιούλιο του 1943 η μονή βομβαρδίστηκε από τους Ναζί, κάηκαν τα κελιά και η τραπεζαρία και λεηλατήθηκε το καθολικό της

  Το σημερινό μοναστήρι της Μολυβδοσκέπαστης διατηρεί τη φρουριακή του όψη, έχει ανακαινισμένα κελιά, δύο καμπαναριά και ωραίο κήπο. Το καθολικό της είναι βυζαντινού ρυθμού, με ψηλό τρούλο και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες του 13ου – 18ου αιώνα, ενώ στη δυτική πλευρά του νάρθηκα υπάρχουν τοιχογραφίες, που απεικονίζουν τους κτήτορες Αυτοκράτορες Κωνσταντίνο Πωγωνάτο και τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο.

  Καύχημα άλλωστε της Ιεράς Μονής είναι η πανσέβαστη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που λέγεται πως είναι ακριβώς η Αυτοκρατορική Εικόνα που δώρισε ο Πωγωνάτος και επιτελεί με την Χάρη του Θεού αμέτρητα θαύματα κάθε χρόνο, ιδίως σε ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδιά!

 Η Μονή σήμερα λειτουργεί ως ανδρικό Μοναστήρι και γιορτάζει κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ

  Εκτός από την Θεία Λειτουργία ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κάθε χρόνο, από τον καιρό του μακαριστού Μητροπολίτου Σεβαστιανού - του οποίου ο τάφος βρίσκεται στο Μοναστήρι - έχει οριστεί να γίνεται Αγρυπνία προς βοήθεια, παρηγορία και ενδυνάμωση των Βορειοηπειρωτών Ελλήνων, που βρίσκονται μόλις μια σπιθαμή μακριά...

   Η Αγρυπνία θα αρχίσει και φέτος στις 9.00 το βράδυ της 14ης Αυγούστου και θα τελειώσει γύρω στις 5.00 με 5.30 τα ξημερώματα της 15ης Αυγούστου! Καλή Παναγιά!

   Τηλέφωνο Ιεράς Μονής τηλ. 26550-24175



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !