Ο ΠΙΟ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΡΦΥΡΑ ΠΡΕΣΠΩΝ - Virgin Porfyra in Small Prespa

0


 Ίσως είναι ο πιο κατανυκτικός προ Χριστουγέννων Εσπερινός της Ελλάδας, αυτός που γίνεται κάθε χρόνο παραμονές των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Παναγία Πορφύρα της Μικρής Πρέσπας, ψηλά πάνω στην πανώρια Μακεδονία μας, με τους πιστούς να φορούν παραδοσιακές στολές! 





26 ΚΑΙ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022


Φέτος, ο μοναδικός αυτός Εσπερινός ορίστηκε για το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, ενώ οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.



ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΡΦΥΡΑ ΠΡΕΣΠΩΝ


Εκεί, στο γραφικό, λιμναίο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, καταφθάνει πλήθος πιστών, πολλοί εκ των οποίων φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες, που σε συνδυασμό με τις παμπάλαιες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 16ου αιώνα και την έλλειψη επιτέλους ηλεκτρικών φώτων, σε αλλάζουν χρόνο και εποχές! 


Και με μοναδική, ουράνια και αγγελική συντροφιά την θεία ψαλμωδία, το ιλαρό φως των κεριών και τους προεόρτιους ύμνους και καταβασίες των Χριστουγέννων, σε κάνουν να νιώθεις ένας από εκείνους τους Ποιμένες, που τρέχουν στην παλιά αυτή "φάτνη" των Μακεδόνων, για να δοξάσουν τον Χριστό και την Παναγία μητέρα Του... Την Παναγία Πορφύρα, που σημαίνει "Βασίλισσα"!


Και ναι! Εκείνες τις μοναδικές στιγμές στον παλαιό αυτό Ιερό Ναό της Μικρής Πρέσπας, κάτι σπουδαίο, γλυκό και τόσο κατανυκτικό γεννιέται στην ψυχή μας και ανεβαίνει κι αυτή μαζί με τους αγγέλους στα ουράνια, προς δόξα Θεού...


Ναι, εκεί πάνω, μέσα στη σχεδόν χειμωνιάτικη, κρύα και σκοτεινή νυχτιά, που κάποιο αστέρι την κεντάει με ασημένια κλωστή, μόνος με το γλυκό φως καντηλιών και λαμπάδων, νιώθεις και γίνεσαι άλλος πραγματικά άνθρωπος. Γεμάτος Ορθοδοξία, γεμάτος δοξολογία, γεμάτος καρδιά και αυθεντική Ελλάδα...

 Ω, μικρή ευλογημένη Πρέσπα. Καραβάκι Χριστουγέννων της Μακεδονίας λογάσαι.



Δωμάτια Πρέσπες - Rooms in Prespes

Booking.com

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !