ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΥ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΦΟΥΡΚΑ ΧΑΛΚIΔΙΚΗΣ ΜΕ ΔΥΟ ΚΑΝΟΝΙΑ - Warship wreck of 1821 in Halkidiki

0


Ναυάγιο πολεμικού ιστιοφόρου του 1821, με δύο κανόνια και ένα καριοφίλι, βρέθηκε από Αρχαιολόγους στην Φούρκα Χαλκιδικής!

Πιθανολογείται πως ήταν ένα από τα πλοία που υποστήριζαν την Επανάσταση του Εμμανουήλ Παπά, επιτηρούσαν τα παράλια και απέτρεπαν την προσέγγιση τουρκικών πλοίων, ώστε να μην αποβιβάσουν στρατό, ενώ από την άλλη ενεργούσαν καταδρομές και αποβάσεις Ελλήνων μαχητών. Τέτοια πλοία, 21 στον αριθμό συνολικά, είχαν έρθει κυρίως από τα ηρωικά Ψαρά και τις Σπέτσες

Επαναστατική σημαία Εμμανουήλ Παπά, Κασσάνδρα 1821

Τότε φαίνεται πως υιοθετήθηκε και η παρόμοια σημαία των νησιών αυτών από τον Εμμανουήλ Παπά, προσθέτοντας και έναν κόκορα για να αφυπνιστεί συμβολικά το Γένος....


ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κύριως σκοπός της Επανάστασης στην Μακεδονία τον Μάιο 1821, ήταν οι Έλληνες Επαναστάστες, πολλοί εκ των οποίων ήταν Αγιορείτες Μοναχοί, να προχωρήσουν από τρεις δρόμους ταυτόχρονα προς Θεσσαλονίκη και να την ελευθερώσουν από τους Τούρκους:

1. Ο Εμμανουήλ Παπάς, μαζί με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνστάντιο και το Λάβαρο της Ανάληψης του Χριστού από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου, βάδιζε από το Άγιον Όρος προς τα Στενά της Ρεντίνας (Μακεδονικά Τέμπη, 15-6-1821) και την λίμνη Βόλβη

2. Ο Καπετάν Χάψας προς Αγία Αναστασία και Βασιλικά (+10-6-1821)
 
3. Τα νησιώτικα πολεμικά πλοία με συνεχή κανονιοβολισμό ακολουθούσαν τις ακτές προς τον Θερμαϊκό, ώστε να πιάσει πανικός τους Τούρκους της Θεσσαλονίκης, όπως και προς στιγμή συνέβη.

Η Επανάσταση στην Μακεδονία, ο ξεσηκωμός των Μακεδόνων με το φρικτό τέλος, σταμάτησε δυο πάνοπλους τουρκικούς στρατούς που πήγαιναν γραμμή να καταστείλουν την Επανάσταση στην Στερεά και τον Μωριά!

Η θυσία των Μακεδόνων, με Ολοκαύτωμα χιλιάδων Ελλήνων σε Θεσσαλονίκη και Επαρχία Λαγκαδά - Λίμνες, Βόρεια Χαλκιδική, Χερσόνησσο Κασσάνδρας (30-10-1821, λανθασμένα τιμάται στις 14 Νοεμβρίου) και Νάουσα (13-4-1822, Μεγάλη Πέμπτη), έσωσε πραγματικά την Επανάσταση στην νότιο Ελλάδα και κράτησε αναμμένη και στερεωμένη την δάδα της Ελευθερίας!

IN GREECE  -  ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ

Δωμάτια Χαλκιδική - Rooms in Halkidiki

ΠΡΩΤΟ ΠΟΔΙ - ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ - KASSANDRA


ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΟΔΙ - ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ - SITHONIA





Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !