"ΠΕΝΤΕ 5" - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ - Pente 5 - greek film for holocaust of Samothrace

0


Την άγνωστη και τραγική ιστορία του Ολοκαυτώματος της Σαμοθράκης από τους Τούρκους κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αφηγείται η νέα κινηματογραφική ταινία του Βασίλη Τσικάρα.


Οι ιστορικές μαρτυρίες προέρχονται κυρίως από το βιβλίο "Σαμοθράκη" του Ίωνα Δραγούμη, όπως τις είχε καταγράψει από τους ντόπιους πριν 100 χρόνια και είναι πραγματικά συνταρακτικές.


Οι Τούρκοι οργισμένοι για την Επανάσταση και της Σαμοθράκης, αποβιβάζονται στο νησί την 1η Σεπτεμβρίου 1821 και αρχίζουν αμέσως τις σφαγές, αφανίζοντας κοντά 8.000 Έλληνες και Ελληνίδες. Άλλους σκοτώνουν με βάρβαρο τρόπο, άλλους πολλούν στα σκλαβοπάζαρα, ερημώνοντας τα πάντα.


Ανάμεσα σε εκείνους που πουλήθηκαν ήταν και πέντε (5) νέοι, οι οποίοι με την βία αλλαξοπίστησαν. Μετά από 16 χρόνια όμως, στα 1837 καταφέρνουν να ξαναγυρίσουν στο νησί τους και αρχίζουν να ζουν πάλι σαν Χριστιανοί, εξοργίζοντας τους Τούρκους, που τους κλείνουν στην φυλακή της Μάκρης Αλεξανδρουπόλεως και τους υποβάλλουν σε φρικτά βασανιστήρια επί μέρες για να τουρκέψουν.


Οι πέντε  γενναίοι της Σαμοθράκης δεν λύγισαν όμως. Υπέμειναν ως το τέλος τα φοβερά μαρτύρια, αρνούμενοι να γίνουν μουσουλμάνοι. 


Τα ονόματά τους ήταν Μανουήλ Παλογούδας, Μιχαήλ Κύπριος, Θεόδωρος Δημ. Καλάκου, Γεώργιος Κουρούνης και Γεώργιος, οι οποίοι τιμώνται ως Άγιοι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας την Κυριακή του Θωμά. Τα λείψανά τους φυλάσσονται στην Εκκλησία της Παναγίας Σαμοθράκης.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας



IN GREECE  -  ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ

Δωμάτια Σαμοθράκη - Rooms in Samothrace

Booking.com


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !