ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΧΑΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΟΥ 21 ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΤΑ - The lost pieces of Amphipolis

0


21 ολόκληρους αιώνες μετά, ξανατοποθετήθηκαν 25 χαμένα μαρμάρινα κομμάτια του περιβόλου του Τύμβου Καστά της Αμφίπολης, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και δέους, στην αιώνια ελληνική Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου!


Συγκίνηση, για την συνέχεια ενός ιστορικού λαού και έθνους, που εξακολουθεί να τιμά και να σέβεται τους προγόνους, τους ήρωες, την κληρονομιά του, στην πράξη!


Δέος, επειδή συνειδητοποιείται σιγά σιγά το μέγεθος του σχεδιασμού, λάξευσης και κατασκευής του τεράστιου αυτού αρχιτεκτονικά και ιστορικά έργου, με τα πενιχρά μέσα της εποχής, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, υπολογιστές, δορυφόρους, σύγχρονα μεταφορικά, χωματουργικά και μαρμαρογλυπτικά εργαλεία


Γιατί είναι δέος αυτή η τέλεια τοποθέτηση, αυτό το τέλειο ταίριασμα του εκπληκτικού κυκλικού περιβόλου, που κρατά επί χιλιετίες στην θέση τους τα μακεδονικά χώματα με τις τεράστιες αρχαιολογικές εκπλήξεις!


Βάσει μελέτης του Αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζήτα 25 αυτά διάσπαρτα μαρμάρινα μέλη του περιβόλου ταυτίστηκαν και αποδόθηκαν στην αρχική τους θέσηανάμεσα σε 375 συνολικά,  που το 2019 συγκεντρώθηκαν, ομαδοποιήθηκαν και διευθετήθηκαν στα δυτικά του Τύμβου, στοιχισμένα σε ομάδες κατά τον τύπο και τον δόμο στον οποίον ανήκαν στην αρχαία τοιχοποιία! Ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα, θαμμένα κάτω από το Φράγμα του Λιθότοπου της Κερκίνης, όταν το 1936 η εταιρεία Ulen έθαψε στα θεμέλια του φράγματος 1.500 κομμάτια της περιβόλου του Τύμβου...

Καθοριστική για την εκτέλεση του απαιτητικού έργου, υπήρξε η συνδρομή των 6 εμπειρότατων μαρμαροτεχνιτών του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, που ήλθαν από την Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης των Αθηνών στην Αμφίπολη, για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του.


Υπάρχουν ακόμη βέβαια εκατοντάδες μαρμάρινα μέλη για να ταυτοποιηθούν, ενώ παράλληλα συνεχίζονται εργασίες συντήρησης και στερέωσης, για να καταστεί άμεσα επισκέψιμος για το κοινό ο μεγάλος τύμβος και τάφος της Αμφίπολης που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη.



Δωμάτια κοντά σε Αμφίπολη - Rooms in Amphipolis area

Booking.com


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !