ΖΗΣΤΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΑΜΟΡΓΟ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑ! Greek Easter in Amorgos

0

 Ζήστε ένα αλλιώτικο Πάσχα στην πανέμορφη και αυθεντική Αμοργό, γεμάτο βυζαντινή κατάνυξη και νησιώτικο χρώμα.


ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


 Η πρώτη έκπληξη έρχεται ήδη από το κατανυκτικό βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς από νωρίς οι ντόπιοι στρώνουν τις Εκκλησιές, αλλά και τους δρόμους από όπου θα περάσει ο Επιτάφιος, με ανθισμένα κλωνάρια ρίγανης (αργανιά) και φασκόμηλου! Πατώντας πάνω τους οι προσκυνητές αναδύεται μια ξεχωριστή ευωδία, που σμίγει με το θυμίαμα του Επιταφίου και το φρέσκο ανοιξιάτικο και θαλασσινό αεράκι και απλώνεται πραγματικό βάλσαμο στην ψυχή!


 Παράλληλα νέοι και παιδιά έχουν φροντίσει από νωρίς να γεμίσουν τα χιλιάδες τενεκεδάκια τους με άμμο και καυστική ύλη και να τα παρατάξουν αναμμένα πλάι στις ακρογιαλιές, το λιμάνι και στα στενάκια από όπου θα περάσει ο Επιτάφιος, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα μέσα στη νύχτα.


  Ταυτόχρονα, καϊκια των Αμοργιανών συνοδεύουν εν πλω και με αναμμένους πυρσούς την κατανυκτική πομπή, τον Χριστό μας, που ενώ είναι η Ζωή, μπήκε εν Τάφω για το χατήρι και τη σωτηρία ολόκληρης της ανθρωπότητας, που πενθεί και συλλογιέται τούτο το βράδυ το μεγαλείο της αγάπης και της ταπείνωσης του Θεού...


ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ


 Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου οι νοικοκυρές της Αμοργού ετοιμάζουν τα "λαζαράκια" ή "κουκλάκια" (κουλούρες που μοιάζουν με ανθρωπάκια) ψημένα σε σπιτικούς φούρνους, ενώ το βράδυ της Ανάστασης η Αμοργός γεμίζει από φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα και χαρμόσυνες καμπάνες, που ηχούν χαρά και ελπίδα!

 Όμως εκείνο το βράδυ η Εκκλησία δεν σταματά στο "Χριστός Ανέστη", αλλά συνεχίζει με την νυχτερινή Θεία Λειτουργία της Ανάστασης, με χαρμόσυνους ψαλμούς και τα υπέροχα λόγια του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για την συμμετοχή της στην πιο πανηγυρική πραγματικά Θεία Κοινωνία του Αναστημένου Χριστού, όπου καλούνται όλοι, "νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες", να συμμετάσχουν στην Χαρά του Κυρίου!

 Μόλις τελειώσει η νυχτερινή Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, οι Χριστιανοί με το Άγιο Φώς και την λαμπρή χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, αγαπημένοι, εγκάρδιοι, ξεχνώντας κάθε πίκρα, συγχωρώντας κάθε τι, κάθονται στο πρώτο νησιώτικο αναστάσιμο τραπέζι, με μαγειρίτσα και αμοργιανά τυριά, τσουγγκρίζοντας τα κόκκινα αυγά και ευχόμενοι ο ένας στον άλλο: "Χριστός Ανέστη", "Αληθώς Ανέστη".


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (ΛΑΜΠΡΗ)


 Το μοναδικό Πάσχα στην Αμοργό δεν τελειώνει όμως με το ξεχωριστό αμοργιανό γεμιστό (κατσίκι) της Λαμπρής. Ίσα ίσα μόλις αρχίζει, αφού το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα θα γίνει η κατανυκτική και πολύ συγκινητική λιτάνευση των ιερών εικόνων, από το σκαλισμένο στα βράχια Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας!

 Ακολουθώντας τα πέτρινα καλντερίμια οι εικόνες μεταφέρονται σε όλο το νησί για να καθαγιαστεί η Αμοργός σε στεριά και θάλασσα.


Προπορεύεται πάντα το λάβαρο της Αναστάσεως του Χριστού και ακολουθούν οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας Χοζοβιώτισσας και του Αγίου Γεωργίου Βαρσαμίτη, που θα φτάσουν στη Χώρα και τον βυζαντινό Ιερό Ναό του Χριστού Φωτοδότη, ενώ χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες! Από εκεί οι εικόνες πηγαίνουν στο Μετόχι του Βαρσαμίτη και στα Κατάπολα.

 Μια άλλη πάλι ομάδα ιερών εικόνων αποστέλλεται στην Αιγιάλη, Λαγκάδα, Θολάρια, Ποταμό, Στρούμπι και Όρμο, για τον καθαγιασμό ολόκληρης της Αμοργού, την οποία είχε σε ιδιαίτερη αγάπη ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και δεν παρέλειπε κάθε χρόνο το ευλαβικό προσκύνημά του στο Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας. Εκεί όπου θα επιστρέψουν όλες αυτές οι εικόνες την Κυριακή του Θωμά!


 Έτσι καθ' όλη αυτή την ξεχωριστή, χαρμόσυνη, λαμπρή εβδομάδα της Διακαινησίμου, οι πιστοί, ντόπιοι και επισκέπτες, έχουν την ευκαιρία να λάβουν τη μεγάλη αυτή ευλογία, σε όποιο μέρος του νησιού και εάν βρεθούν!

 Καλό ταξίδι λοιπόν και καλή Ανάσταση στην πανέμορφη Αμοργό του Αιγαίου.
 

IN GREECE  -  ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ

Δωμάτια Αμοργός- Rooms in Amorgos

Booking.com










Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !