ΤΟ ΑΓΕΡΩΧΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ - The Castle of Skyros

0


 Ξανάνοιξε τις πύλες του, μετά τα έργα αποκατάστασης από τον σεισμό του 2001, το περίφημο Κάστρο της Σκύρου, μια αετίσια φωλιά στο πιο ψηλό και απόκρημνο μέρος του νησιού!

Η θεμελίωσή του, ξεκινά λίγο πριν την έκρηξη του Πελοποννησιακού πολέμου, όταν οι Αθηναίοι οχυρώνουν το σύνολο του οικισμού με εξωτερικό τείχος και την Ακρόπολή του με δεύτερη σειρά οχύρωσης.



 Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής, Φράγκικης, Ενετικής και Οθωμανικής περιόδου, η Καστροπολιτεία της Σκύρου γνωρίζει ίσως την πιο έντονη φάση της, με καθοριστικό ορόσημο την ίδρυση του Επισκοπικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το 895 μ.Χ..

 Η Ακρόπολη οχυρώνεται εκ νέου στα θεμέλια της αρχαίας οχύρωσης, τα τείχη δέχονται επάλληλες επιδιορθώσεις και συμπληρώσεις, κατασκευάζονται υδατοδεξαμενές και οικίες

 Κατά τους Ύστερους Οθωμανικούς χρόνους ο χώρος λειτουργεί περιστασιακά ως καταφύγιο σε περίπτωση κινδύνου, με τις οικογένειες να διατηρούν ένα δεύτερο νοικοκυριό εντός του οχυρωμένου κάστρου, ενώ μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης και την σύσταση του Ελληνικού Κράτους το μνημείο εγκαταλείπεται, για να αναδειχθεί και πάλι, προσφέροντας μια από τις ωραιότερες θέες και ευλογίες του Αιγαίου!


Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ


Σήμερα, στην αγέρωχη Βυζαντινή Καστροπολιτεία της Σκύρου, εκτός απο το ίδιο το Κάστρο, συναντούμε την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου,  προστάτη του νησιού με μεγάλα θαύματα, που έχτισε εκεί ο μέγας Στρατηγός και μετέπειτα Αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς το 963 μ.Χ., ύστερα από υπόσχεση - τάμα που έκανε στον φίλο και πνευματικό του Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, τον οποίο αναγκάστηκε να αφήσει άρρωστο στη Σκύρο, πηγαίνοντας να κάνει ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της παγκόσμιας ιστορίας: να ανακτήσει την Κρήτη από τους κατακτητές Σαρακηνούς και το Ισλάμ και να την επαναφέρει στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία!


  Πιο πάνω, σε δεύτερο επίπεδο, βρίσκεται o αποκατεστημένος Ναός της Επισκοπής που ιδρύθηκε το 895 μ.Χ., επί Αυτοκράτορος Λέοντος του Σοφού και είναι ο παλαιότερος της Σκύρου. Όπως φανερώνει η ονομασία του, ήταν έδρα Επισκόπου, που διατηρήθηκε μέχρι το 1827, χρονιά που κοιμήθηκε ο τελευταίος Επίσκοπος Σκύρου Γρηγόριος, ο τελευταίος μόνιμος κάτοικος του Κάστρου της Σκύρου...


 Στην Καστροπολιτεία υπάρχουν ακόμη μεσαιωνικές υδατοδεξαμενές, μεταβυζαντινά ναΰδρια, ερείπια κτισμάτων (προβοκάδες) καθώς και σημαντικό σωζόμενο τμήμα της οχύρωσης του Κάστρου, η οποία κυρίως αποδίδεται στη μεσαιωνική περίοδο.

 Οπωσδήποτε πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία, που θα σας αποζημιώσει δυνατά, μαζί με την υπέροχη, γραφική και φιλόξενη Σκύρο!

IN GREECE  -  ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ


ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΣΚΥΡΟ - HOTELS IN SKYROS
καλύτερες προσφορές - best deals



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !