ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - Ο ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ - ΜΕΓΑΛΗ ΑΦΙΣΑ - August - the month of Virgin in Greece

0

 
 Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγιάς στην Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να τον πούμε - πέρα από αυτή την παλιά ρωμαϊκή ονομασία - και Θεοτοκάρη ή Παναγιώτη!

 Από την πρώτη μέρα του, μαζί με την νηστεία, ξεκινούν οι Παρακλήσεις στη Χάρη της σε όλα τα μέρη της χώρας, που πλάι στο λευκό, το μπλε ή το πράσινό της, ομορφαίνει ακόμη περισσότερο, με τους ήχους της γλυκιάς καμπάνας, την ευωδιά του θυμιάματος και τις γλυκύτατους, παρακλητικούς ύμνους, γεμάτους αγγελική τέχνη και υψηλά πνευματικά νοήματα, που παρηγορούν τις ψυχές και τις ανεβάζουν στα ουράνια!

  Μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου τον δεκαπενταύγουστο, ακολουθούν τα "Εννιάμερα της Παναγιάς" και ο μήνας κλείνει με την εορτή της "Τιμίας Ζώνης", την οποία φορούσε η ίδια και μας άφησε κειμήλιο ανεκτίμητο, που θησαυρίζεται σήμερα στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους!


ΤΟ "ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ"


 Ειδικά το Αιγαίο θα μπορούσε να αποκληθεί και "Αρχιπέλαγος της Παναγιάς", καθώς χιλιάδες μικρά και νησιά, Εκκλησίες, Παρεκκλήσια, Προσκυνητάρια και φυσικά Μοναστήρια είναι αφιερωμένα στην μεγάλη Θεομητορική χάρη της, πως σαν μητέρα του Κυρίου διαθέτει και ασκεί ασταμάτητα, από την στιγμή κιόλας του Γάμου στην Κανά...


  Άγιον Όρος, Τήνος, Πάρος, Άνδρος, Αμοργός, Σκιάθος, Σίφνος, Λειψοί, Νίσυρος, Κύθηρα, Κρήτη και τόσα άλλα νησιά και παράλια μέρη, αποκτούν αυτές τις ημέρες μιαν άλλη όψη, μιαν άλλη λάμψη, μια χαρά ανεξήγητη, που την αισθάνονται γλυκιά σαν μέλι, ειδικά όσοι προστρέχουν στους Ναού της!


   Δεν υπάρχει άλλωστε κάτι που να ζητήσει η Παναγία από τον Χριστό και να μην της το δώσει, έστω και μετά από "χρόνια και καιρούς"! Και οι πιστοί το ξέρουν αυτό και της ζητούν παρακλητικά να μεσολαβήσει στον Υιό της, για όλους εμάς, την Ελλάδα και την Κύπρο μας. Και επειδή η Παναγιά είναι "Γοργοεπήκοος", τα θαύματα είναι αντιστοίχως αμέτρητα, που ούτε μυριάδες τόμοι μπορούν να χωρέσουν, προς δόξαν Χριστού και προς σωτηρία και βοήθεια των Χριστιανών, που έχουν πραγματικά σπλαχνική και ακούραστη Μάνα!


ΠΟΙΟΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ

   Οι Παρακλητικοί Κανόνες προς την Θεοτόκο είναι δύο. Οι λεγόμενοι "Μικρός" και ο "Μεγάλος".


 Τον "Μικρό" έγραψε ο Θεοστήρικτος Μοναχός ή κατ΄ άλλους ο Θεοφάνης Γραπτός ο Ομολογητής, Μητροπολίτης Νικαίας (8ος αι. μ.Χ.), που εορτάζει στις 11 Οκτωβρίου.  

 Νεότερες εκτιμήσεις αναφέρουν πως πρόκειται για τον Άγιο Θεοστήρικτο τον Ομολογητή (8ος αι. μ.Χ.) που εορτάζει στις 17 Μαρτίου και υπήρξε μεγάλος υπέρμαχος και ομολογητής των ιερών εικόνων, βλέποντας τους στρατιώτες του εικονομάχου Κωνσταντίνου "Κοπρώνυμου" να συλλαμβάνει 38 μοναχούς της συνοδείας του μέσα στο Μοναστήρι Αγίου Ιωάννου της Πελεκητής όπου ήταν Ηγούμενος, επειδή αρνήθηκαν να κατεβάσουν τις εικόνες, την φοβερή νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης του 763 μ.Χ.! Το Μοναστήρι το έκαψαν και τον ίδιο τον βασάνισαν φρικτά, κόβοντάς του τη μύτη και ρίχνοντάς τον στις φυλακές, μαζί με τους άλλους 342 πατέρες της Μονής...

 Όταν βγήκε από την φυλακή, γέροντας πια ο Άγιος Θεοστήρικτος, γύρισε πίσω στο ερειπωμένο, καμμένο μοναστήρι του... Εκεί έφτιαξε μια καλυβούλα και ζούσε με αναμνήσεις, πόνο, δάκρυα και πύρινη προσευχή, γράφοντας μέσα από τις φλόγες της ψυχής του τον υπέροχο "Μικρό Παρακλητικό εις την Υπεραγία Θεοτόκο"

 Ο Άγιος Θεοστήρικτος ίσως βασίστηκε σε προηγούμενο "Κανόνα προς την Θεοτόκο" του Αγίου Θεοφάνη του Γραπτού τον οποίο εμπλούτισε και του έδωσε την τελική μορφή του "Μικρού Παρακλητικού Κανόνα". (δείτε περισσότερα εδώ)



  Τον δε "Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα" έγραψε ο γιος του Αγίου Ιωάννη Δούκα Βατάτζη του Ελεήμονος, ο Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρης, Αυτοκράτωρ Νικαίας από το 1254 - 1258 μ.Χ., διάδοχος του Ιωάννη, ο οποίος με φροντίδα του πατέρα του μαθήτευσε πλάι στον μεγάλο Ιερομόναχο Νικηφόρο Βλεμμύδη, και τον Γεώργιο Ακροπολίτη, εμβαθύνοντας στην Θεολογία και τη Φιλοσοφία. Μέσα από την δική του καλλιεργημένη, ευγενική ψυχή, ανέβλυσε ο περίφημος "Μέγας Παρακλητικός Κανόνας", που ψάλλεται εναλλάξ με τον "Μικρό" τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, προν τιμήν και παράκληση της Υπεραγίας ημών Δεσποίνης Θεοτόκου!

  Ο Θεόδωρος Β΄ γεννήθηκε στα 1.222 μ.Χ. στη Νίκαια, την χρονιά που κοιμήθηκε ο παππούς του Αυτοκράτορας Νικαίας Θεόδωρος Α΄ Λάσκαρης, αφήνοντας στον θρόνο τον ευσεβή και ικανό γαμπρό του Άγιο Ιωάννη Δούκα Βατάτζη, σύζυγο της κόρης του Θεοδώρου Α΄, της Ειρήνης. Ο Άγιος Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης, λέγεται μάλιστα πως είναι ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς", αφού όταν ανοίχθηκε ο τάφος του, βρέθηκε άφθαρτος, ολόσωμος, ευωδιάζων, μαρμαρωμένος κυριολεκτικά, σαν καθήμενος επί θρόνου!

 Ο γιος του, ο υμνογράφος του Μεγάλου Κανόνα Θεόδωρος Β΄, ανέβηκε στον ουρανό όπου ποθούσε η ψυχή του πολύ νωρίς, στα 36 του χρόνια, αφήνοντας στον θρόνο τον επτάχρονο τότε γιο του, Ιωάννη Δ΄ Δούκα Βατάτζη, τον οποίο τελικά παραγκώνισε ο Μιχαήλ Η'  Παλαιολόγος, ο ελευθερωτής της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1261 μ.Χ. και ιδρυτής της Δυναστείας των Παλαιολόγων.


ΜΕΓΑΛΗ ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ


 Η εορτή της Κοίμησης της Παναγιάς, λέγεται και "Πάσχα του Καλοκαιριού", γιατί ταυτόχρονα εορτάζουμε και την Μετάσταση, δηλαδή την Ανάστασή της, από τον Χριστό, ο οποίος και την πήρε μαζί με το σώμα της στον ουρανό, απ΄ όπου τρέχει και μας βοηθά σε όλα και νοιάζεται για όλα, όπως και για το μοναδικό Περιβόλι της στον Άγιον Όρος!

 Ο Τάφος της στην Γεσθημανή (Ελαιοτριβείο) είναι κενός, άδειος! Και γεμάτος προσευχές των πιστών στην Κυρά του Κόσμου! Την Παναγιά της Ελλάδας, για την οποία και δημιουργήσαμε αυτή την αφίσα που μπορείτε να κατεβάσετε και να τοποθετήσετε και σαν επιφάνεια ακόμη στον Η/Υ. Ένα πανέμορφο κυκλαδίτικο ξωκλήσι και με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου, η Παναγία Γλυκοφιλούσα της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους, που έφτασε εκεί θαυμαστά, ταξιδεύοντας όρθια, μόνη της, μέσα στη θάλασσα, από την Κωνσταντινούπολη όπου ευλαβικά την έριξαν για να σωθεί, στα μαύρα χρόνια της Εικονομαχίας!

 Καλή Παναγιά! Με υγεία, αγάπη, ομόνοια, ειρήνη και το ανθισμένο το χαμόγελο της μάνας των Χριστιανών! Της Υπερμάχου Στρατηγού μας! Της Μεγαλόχαρης Θεοτόκου! Της Βασίλισσας των Αγγέλων! Της Μητέρας του ίδιου του σαρκωθέντος Χριστού! Της Παντάνασσας! Της κάθε τόσο Πρεσβεύουσας και Φανερωμένης!


ΜΕΓΑΛΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ



IN GREECE  -  ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)