Η Μακρινίτσα, το μπαλκόνι του Πηλίου με την μοναδική θέα στον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, ξεκίνησε σαν ένας οικισμός που αναπτύχθηκε γύρω από την "Ιερά Μονή Θεομήτορος Οξείας Επισκέψεως Μακρινιτίσσης", που ίδρυσε εκεί περί το 1204 ο Τοπάρχης Δημητριάδος Κωνσταντίνος Μελισσηνός. Η μοναδική μαρμάρινη εικόνα της Παναγίας Οξείας Επισκέψεως, ηλικίας 800 ετών, φυλάσσεται σήμερα στο Βυζαντικό Μουσείο της πλατείας του χωριού. Από αυτόν άλλωστε τον αρχικό προσδιορισμό της περιοχής ως "Μακρινίτισσας" προέρχεται και η νεότερη ονομασία Μακρινίτσα.
Η πανέμορφη φύση του Πηλίου, τα λιθόστρωτα δρομάκια, η εκπληκτική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική του σχιστόλιθου, οι μοναδικές πέτρινες Εκκλησίες, η αναζωογονητική Πλατεία Μπράνη με τα αιωνόβια πλατάνια, το τρεχούμενο "Αθάνατο νερό των Λιονταριών" του 1809 και την Εκκλησούλα του Τιμίου Προδρόμου του 1792 και το παραδοσιακό καφενείο με την τοιχογραφία του "Κατσαντώνη", φτιαγμένη από το χέρι του περίφημου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου το 1910, θα σας συναρπάσουν!
Εκπληκτικοί οι πέτρινοι πύργοι, όπως του Σκοτεινιώτη, τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά όπως του Τοπάλη του 1844 όπου στεγάζεται και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας,
Στην Μακρινίτσα και την καταπλητική πλατεία της γυρίστηκε "η Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά" το 1969, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, με το αρχοντικό Καραβέργου αποτέλεσε το σπίτι της Δασκάλας.. Μάλιστα στα γυρίσματα η μεγάλη Ελληνίδα πρωταγωνίστρια ήταν έγγυος στον γιο τους τον Γιάννη Παπαμιχαήλ και κόντεψε κάποια στιγμή να αποβάλλει. Η υπέροχη ταινία της Φίνος Φιλμ διακόπηκε τότε για μήνες και η Αλίκη κατάφερε τελικά να φέρει στον κόσμο το παιδί, με τάμα στην Παναγία της Τήνου και τον Άγιο Νικόλαου του Πλατάνου Ναυπακτίας, από όπου καταγόταν και ο μαιευτήρας της Νίκος Παπανικολάου. Έπειτα επανήλθε όλο το συνεργείο και η κινηματογραφική ταινία ολοκληρώθηκε.
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο της Μακρινίτσας και γυρίστε εκεί ένα κομμάτι και της δικής σας ζωής.